Fer memòria permanentment de les tasques inacabades genera una alerta que pot provocar una situació de bloqueig que impedeix avançar i resoldre la feina pendent. Per això, els psicòlegs aconsellen dedicar uns minuts a fer front a aquestes qüestions. Encara que es faci a poc a poc, el fet de sentir que s'avança ja ens elimina la pressió incòmoda i va retornant l'estat de felicitat. Aquest efecte rep el nom de la psicòloga soviètica Bluma Zeigarnik, que va elaborar una teoria a principis del segle XX després d'observar aquest fenomen a partir d'un cambrer. El treballador va descuidar-se d'omplir-li la tassa de cafè quan ja l'havia demanat i pagat, mentre que sí que recordava la llarga llista de comandes encara pendents de servir. És a dir, només recordava els encàrrecs en procés de servir-se i, una vegada completats, se n'oblidava.
Així doncs, considera que els éssers humans posen el focus emocional i mental, sobretot, en les tasques inacabades. El cervell inverteix gran part de la seva energia en allò que encara no s'ha fet, i això té com a conseqüència un cansament crònic significatiu. En l'actualitat, la societat sobreestimulada no ajuda a minimitzar aquesta sensació. Per solucionar aquest problema, els experts suggereixen fer un ordre de prioritats entre les tasques pendents, eliminant les que realment no són imprescindibles i sense deixar-se portar per les pressions socials.
També és una bona idea dedicar uns minuts cada dia als assumptes inacabats. D'altra banda, cuidar l'alimentació i l'exercici físic és essencial per afrontar la jornada amb totes les eines físiques i emocionals a l'abast. De fet, l'acció d'anar eliminant de la llista les tasques pendents fa que el cervell humà alliberi dopamina, que és l'hormona que es relaciona amb la sensació de recompensa. I en sentir això, les persones habitualment volen continuar desbloquejant tasques. D'aquesta manera, és possible capgirar la situació i aconseguir que la càrrega es converteixi en motivació per acabar la feina.
Francament, prefereixo, l'efecte Bartleby, el gran procrastinador, encara que ho sento, preferiria no fer-ho.
La dopamina es el neurotransmisor que transmite al cerebro que estamos agustito, felices con nosotros mismos, que somos felices. Así que no produzco mucha, porque no controlo las faenas, las órdenes para hacer y lo noto, porque me produce desasosiego. Suerte que estoy jubilado
ResponEliminaYo ya nací procrastinador, o sea, ya nací con vocación de jubilado. El tiempo en que tardé en llegar a este estado fue un tiempo obligatorio. Hay que instalarse en el Carpe diem. Por cierto, me arrepiento de no haberme comprado antes la bici eléctrica, no veas lo que disfruto subiendo cuestas empinadas, como si nada, sin esfuerzo alguno. Ayer, en una de estas cuestas, adelanté a un ciclista de los de verdad, de carretera, al adelantarle, le dije buenos días, y le pedí perdón.
ResponEliminaA la que haga menos calor volveré a bajar hasta la playa de las tres chimeneas. Lo digo, porque a menudo le digo a mi mujer: a veces hago cosas porque pienso que es la última vez que puedo, y una de ellas es esta bajada hasta la playa de Sant Adrià, la última vez que bajé, fue antes de la pandemia, i pensaba que ya no volveria...
Tampoco me sorprende. El futuro incierto pende como espada de Damocles cotidiana sobre nuesrtras cabezas y quehaceres. En la épocaa laboral era angustiosa la situación de lo pendiente de toda clase.
ResponEliminaAh! Es una de las ventajas de la jubilación, la presión desaparece.
ResponElimina