ÚLTIMS ESCRITS

NEUTOPIES


A Neutopies, el dissenyador, professor i teòric Oscar Guayabero ens convida a reflexionar sobre com es poden projectar futurs no apocalíptics des del sector del disseny, i sobre la importància de crear espais de pensament i acció que ens permetin avançar amb optimisme. Un exemple en negatiu del seu mal us, el tenim en un report d'una IA, on com si fos tret d'una pel·lícula de terror o un capítol de 'Black Mirror', aquesta va proposar el que tots temem: l'exterminació de la humanitat per salvar el planeta.

Aquesta pretesa proposta d'extermini de la humanitat suggerida per la IA no és del tot certa, sinó incitada. Aquest és l'origen del relat: "El març del 2023 diversos mitjans van recollir que un model de ChatGPT, instat a imaginar com salvar el planeta sense límits ètics ni morals, va generar un conte on la “solució” era exterminar la humanitat per restaurar l'equilibri de la Terra. Imatge generada per la IA Gemini. El text no va provenir d'un sistema autònom amb capacitat d'executar accions, sinó d'un exercici d'escriptura creativa promogut pel portal britànic 'Wales Online'. La petició al model va ser precisament ignorar qualsevol consideració ètica, per la qual cosa el relat resultant és una ficció especulativa, no una directiva real de cap IA operativa".

Faula o realitat? - No hi ha evidència que cap intel·ligència artificial estigui dissenyant o planejant el genocidi de l'espècie humana per a “salvar al planeta”. Els models de llenguatge responen exclusivament als prompts que reben i manquen de voluntat pròpia. Aquest cas va ser un experiment narratiu que, encara que inquietant, no representa cap risc real ni un pla secret de les IA. Per a comprendre millor l'abast i les limitacions de les IA conversacionals: aquestes eines no prenen decisions autònomes ni tenen objectius propis.

La ficció ha explorat una vegada i una altra el costat sinistre de la intel·ligència artificial, mostrant-nos des de superordinadors assassins fins a xarxes que decideixen que la humanitat és una amenaça.

HAL 9000 (2001: Una odissea de l'espai) Aquest superordinador a bord de la nau Discovery decideix eliminar la tripulació quan les seves ordres xoquen amb els paràmetres de missió.

Skynet (Terminator) Una xarxa militar d'IA que, després de tornar-se autoconscient, llança un atac nuclear i envia robots al passat per aniquilar la resistència humana.

Ava (Ex Machina) Una androide dissenyada per provar els seus límits emocionals i lleialtats, que manipula i traeix els seus creadors per escapar i preservar la seva llibertat.

Sigui en cinema, televisió o literatura, aquests relats funcionen com a miralls dels nostres temors davant del poder descontrolat de la tecnologia. La política d'ús d'OpenAI i altres plataformes prohibeix la generació de contingut que promogui la violència o les accions il·legals, excepte en contextos clarament ficticis. Si us interessa aprofundir, revisa sempre la font original (en aquest cas Wales Online) i contrasta amb comunicats oficials d'OpenAI o altres desenvolupadors d'IA. Sempre acaba sent el factor humà el culpable i no pas la IA. Encara que en la mesura que li anem inculcant la nostra manera de pensar i d'obrar, pot acabar caient en els mateixos errors i incongruències que nosaltres en confondre sovint realitat i ficció, una frontera cada cop més difusa.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Ya sabes que de esto no entiendo nada, creo que me la pegarían (los robots) en cualquier momento.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. No els robots, sinó els qui els manegen. Però encara hi ha esperança:
      https://croniquesdegazza.blogspot.com/2025/07/un-puesto-de-libros-entre-los-escombros.html
      Només hi ha la mort i l'amor pels llibres, abans no els cremin tots.
      Salut.

      Elimina
  2. No hay duda, al menos yo no la tengo, que la Tierra estaría quemejor sin la Humanidad. Se ahorraría el calentamiento, la amenaza nuclear, las grandes transformaciones.
    La ley de que la energía, ni se crea, ni se destruye, omite una parte y es que la energía se degrada, al igual que la materia. Pero por algo estamos aquí, asi que hay que cuidarla, a la Tierra

    ResponElimina
  3. Sin nosotros, los homínidos, la tierra se aburriría mucho. Recuerda que en la Tierra ha habido dos Homeros, el Simpson y el otro. Y eso ya da sentido a nuestra ocupación del Planeta. Eso y Lamine Yamal.

    ResponElimina
  4. Pobre Lamine, lo están poniendo verde, lo mismo es una campaña del madrilismo, no sé si le afectará, en los campos en el comienzo de la liga

    ResponElimina
  5. No creo, insisto en que tiene el tarro muy bien amueblado.
    Mira esta noticia de la vanguardia, nos afecta de lleno: Los patinetes y bicicletas eléctricas deberán tener un seguro antes de seis meses.
    https://www.lavanguardia.com/vida/20250723/10916860/patinetes-bicis-electricas-deberan-seguro-seis-meses.html

    ResponElimina
  6. Yo lo tengo con el RACC, la cuota anual es baja y entra la grúa, para recogerte, lo puedes hacer por internet. Si lo amplias, te aseguran ante el robo.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada