-

Hi ha noticies curioses, que criden l'atenció, potser perquè les diferencies entre societats són més de les que semblen, sobre tot en la cultura de la mort. Ho dic perquè els japonesos poden enviar als seus familiars morts a passar la nit en un primer hotel per morts, situat al suburbi de Yokohama, a l'est del país. El local té el mateix aspecte que qualsevol dels petits allotjaments de la ciutat, amb la diferència que aquí s'allotgen exclusivament difunts. Per un preu d'uns 154$ per nit, els familiars poden deixar les restes dels seus éssers estimats en alguna de les 18 habitacions amb refrigeració amb què compta l'hotel.
El motiu és que el Japó té una de les taxes de mortalitat més altes del món, i els parents dels morts estan obligats a esperar l'accés a un forn crematori com a mínim 4 dies, així que prefereixen recórrer al servei de l'hostaleria en lloc de mantenir els cadàvers a casa seva. Dedueixo no deuen haver-hi com tenim aquí, Tanatoris, tot i que aquí es crema o s'enterra els morts d'un dia per l'altre.

De la mateixa manera que el primer que es perd en entrar en un hospital, és la dignitat, sembla que costa de mantenir-la després de viu, o sia quan ja ets mort. És igual que deixis dit oral o per escrit que no vols cap cerimònia, la fan igual, amb capellà, mitja missa (com un rapidet) i lloança obligada del difunt, visualitzat al tanatori dins l'urna perquè el personal pugui dir allò: que bé que ha quedat, sembla que estigui dormint, etc. 

Aquesta estada al Japó dels cadàvers de tres quatre dies/nits en un hotel a l'ùs, la trobo terrible, d'una fredor paorosa, menys mal que l'agnosticisme em deixa entendre que el mort ja no hi és, i que els cucs han començat ja a fer la feina sobre les seves restes físiques. De totes maneres aquesta estada en un hotel em sembla una falta de respecte vers el difunt, i a més a més, a la cambra no hi ha tele.