Els espermatozoides tenen un únic objectiu: trobar l'òvul. I per aconseguir-ho són capaços de superar qualsevol obstacle. Fins i tot poden arribar a fer càlculs elaborats, segons ha demostrat un estudi recent d'un equip científic internacional, liderat per l'espanyol Luis Álvarez i lligat a l'institut alemany Max Planck.
Per fer més efectiva la recerca, l'òvul ajuda l'espermatozoide emetent atraients que indueixen canvis en el nivell de calci de l'interior de l'esperma. Segons l'equip del Centre Europeu d'Estudis i Investigació Avançats, aquests ions de calci són els que determinen els moviments de l'esperma.

Álvarez assegura que, en llenguatge matemàtic, els espermatozoides calculen el que seria l'equivalent a una derivada temporal. De tal manera que "el timó dels espermatozoides es mou al ritme de la velocitat de canvi del calci", precisa el científic espanyol.
Tot i desconèixer-se el mecanisme del fenomen, es creu que els espermatozoides podrien detectar els ions de calci amb ajuda de dues proteïnes. "Resulta bastant còmic pensar que el càlcul diferencial no el van fer per primera vegada al segle XVII, sinó que ja el feien els espermatozoides fa més de 400 milions d'anys", assenyala Álvarez.

De moment, el fet ha estat observat únicament en l'esperma de diverses espècies marítimes, però es creu que podria passar el mateix amb l'esperma de l'ésser humà. Si fos així, el descobriment implicaria que "les cèl·lules tenen les eines necessàries per fer càlculs elaborats per si mateixes", ha indicat Álvarez, ja que hi ha cèl·lules que posseeixen extensions semblants a la cua de l'espermatozoide. ELPERIODICO.CAT