Totes les religions, amb els seus déus, semidéus, profetes, messies i sants són el producte del capritx i la credulitat de l'home que no ha assolit encara el desenvolupament total i la personalitat completa dels seus poders intel·lectuals.
.
La teologia és la ciència de la mentida divina.
.
La religió és demència col · lectiva.
.
La idea de déu implica l'abdicació de la raó humana i de la justícia humana, és la negació més decisiva de la llibertat humana i porta necessàriament a l'esclavitud dels homes, tant en la teoria com en la pràctica.
.
Si déu existeix, l'home és esclau, ara bé, l'home pot i ha de ser lliure, per tant Déu no existeix.
.
En història el nom de déu és la terrible maça històrica amb la qual tots els homes divinament inspirats, els grans genis virtuosos han abatut la llibertat, la dignitat, la raó i la prosperitat dels homes.
.
Per provar l'existència de déu, els senyors teòlegs es veuran obligats a concedir que el món creat per ell era perfecte a l'origen i aquí jo els faria unes petites preguntes: primer, si el món ha estat perfecte, com dos perfeccions podien existir separades l'una de l'altra? La perfecció no pot ser més que única, no permet que siguin dos, perquè sent dos, una limita a l'altra i la fa necessàriament imperfecta, de manera que, si el món ha estat perfecte, no hi ha hagut déu dins ni fora de ell, el món mateix era déu, una altra pregunta: si el món ha estat perfecte, com ho ha fet per decaure? ¡Vaja perfecció la qual pot alterar-se i perdre's! I si s'admet que la perfecció pot decaure, déu pot decaure també! El que vol dir que déu ha existit en la imaginació creient dels homes, però la raó humana, que triomfa cada vegada més en la història, el destrueix.
.
El cristianisme és la negació total del sentit comú i la raó.
.
Ell (Déu que va prohibir a Adam i Eva menjar els fruits de l'arbre de la ciència) volia, doncs, que l'home, privat de tota consciència de si mateix, fos per sempre una bèstia eterna, en quatre potes davant déu vivent, el seu creador i el seu amo.
.
El Cristianisme és, precisament, la religió per excel·lència, perquè exposa i manifesta, en la seva plenitud, la naturalesa, la pròpia essència de tot sistema religiós, que és l'empobriment, la submissió, l'anihilament de la humanitat.

Mikhail Bakunin