PROU!, PROU, PROU?


En català hi ha una paraula que té molts significats: és la paraula "PROU". Pot significar en castellà "Basta! bastante, cierto, bien, a duras penas, demasiado". Però té un altre ús potser no tan conegut i molt nostrat que vindria a ser un si-no, o un no-si ambigu davant una pregunta en la que es demana la teva opinió. I ho és molt de catalana PROU, perqué és una manera com deia ambigua de contestar vers una pregunta a la que no et vols acabar de comprometre amb un si o un no, o simplement per no contestar no o no gaire, per a no dir gens, deixe's anar el PROU i quedes ambigüament bé. De vegades et trobes en que davant alguna pregunta a la que et demanen una contesta amb si o no i que et pot comprometre, deixe's anar el PROU i quedes la mar de bé. O sia que si em pregunteu si m'ha agradat el fet que Artur Mas hagi decidit convocar eleccions i engegar un referendum per l'autodeterminació de Catalunya, la meva contesta sería: PROU!, PROU, PROU?.

Publica un comentari a l'entrada

7 Comentaris

  1. En tot cas, Francesc, entenc que respons que més sí que no. Com que tot és tan ràpid ja anirem veient com va la cosa, que predic que alentirà el seu ritme.
    (entenc que la paraula cosa que vaig servir més amunt té un significat enormement ampli)

    ResponElimina
  2. Miquel: és un si, com diria Monzó, amb el cul apretat

    ResponElimina
  3. Lingüísticament la paraula prou m'encanta... en molts llocs vol dir SÍ. Tinc parents en zones de Catalunya on té aquest significat. Un dia, tot dinant, li diu ma mare a un tiet, et poso vi, i ell respon, prou (en el sentit de val, ja saps, un sí una mica indolent... si et va bé, doncs val, posa'm vi) i ma mare li contesta, què vol dir prou si encara no te n'he posat? El Prou seria un sí sense focs artificials, per tant, que interpreto que és el que t'ha semblat a tu.

    A mi no... a mi sí que m'ha agradat, així, amb totes les lletres.

    ResponElimina
  4. Surfeando voy, surfeando vengo...

    ResponElimina
  5. prou, és un paraula molt catalana.

    ResponElimina
  6. .. y por el camino me entretengo mientras vendo un par de camiones.

    ResponElimina