El president nord-americà i premi Nobel de la Pau Woodrow Wilson, va proclamar: “Cal respectar les aspiracions nacionals; avui en dia els pobles només poden ser dominats i governats amb el seu consentiment. L'autodeterminació no és una expressió qualsevol. És un principi imperatiu de l'acció política que, a partir d'ara, cap estadista pot arriscar-se a ignorar....” El respecte a l’exercici de l’autodeterminació va ser recollit a la Carta Fundacional de les Nacions Unides i ha estat reafirmat en diverses ocasions pel Tribunal Internacional de Justícia.
-
Fixeu-vos que Woodrow deia:a partir d'ara, cap estadista pot arriscar-se a ignorar..... A Espanya 'por Estadista' no me sale nada, i aquest és el primer i més gran problema a resoldre. Un segle de diferència entre el pensament del Govern de Madrid i el de Catalunya és una distància gairebé insalvable.
Potser i apel·lant a Jaume Perich prodriem dir que: autodeterminació sería conduir un auto de manera decidida. Artur Mas ho està fent, i aquest és un altre i preocupant problema.