"L'any 2013 l'economia espanyola caurà encara més i el mercat laboral seguirà deteriorant-se, segons el Govern. Està prevista la tisorada per a totes les àrees menys l'Església catòlica, subratlla l'associació Europa Laica.

D'acord amb xifres de l'organització, la inversió en ciència per part d'un Estat espanyol en crisi suposa aproximadament la meitat dels diners destinats a finançar l'Església. Això, tot i que l'article 16.3 de la Constitució de 1978 estipula que "cap confessió tindrà caràcter estatal". En teoria, el finançament de la Conferència Episcopal del país es basa en els Acords econòmics de 1979 signats entre Madrid i la Santa Seu. El document preveu un autofinançament progressiva de l'Església catòlica espanyola. "El pacte no només no s'ha complert, sinó que el Govern del PSOE el va incrementar el 2008", puntualitza Europa Laica.

L'associació necessita que mentre l'església està lliure de pagar la majoria dels impostos, l'Estat inverteix a l'Església uns 7.000 milions d'euros anuals. A aquesta xifra se suma un finançament indirecte, a través de salaris dels mestres i professors de religió catòlica (seleccionats per l'Església de forma directa), pressupostos educatius, sanitaris i socials, el que eleva el muntant a un total de 11.337.000 de euros anuals. En altres paraules, a cada ciutadà que resideix al país, sigui o no catòlic, l'Església li costa uns 260 euros a l'any.

Mentrestant, la Confederació Espanyola de Societats Científiques (COSCE) informa que els nivells actuals d'inversió en ciència no superen els 6.000 milions d'euros i sembla que seguiran reduint-se. Un altre aspecte del problema són els retards en els programes de beques i suport a la investigació. Madrid impulsa obertament als investigadors a sol·licitar finançament en organitzacions paneuropees, argumentant que no té capacitat pròpia suficient.

Però els deutes i impagaments que acumula Espanya amb entitats estrangeres com l'Organització Europea per a la Investigació Nuclear (CERN, per les seves sigles en francès) o la Fundació Europea de la Ciència ho fan impossible. Al CERN, per exemple, Espanya li deu uns 55 milions d'euros. A la FEC molt menys, però a causa dels impagaments per part d'organitzacions espanyoles membres de l'entitat, la Fundació va suspendre temporalment tot suport financer a les iniciatives vinculades amb especialistes o institucions espanyoles. "Estem veient amenaçades les col·laboracions amb altres grups de recerca estrangers, el que suposa una pèrdua enorme d'oportunitats", insisteix Carlos Andradas, president de la COSCE.  - tret de:RT.COM"