A Dacca, Bangladesh, en l'esfondrament d'un edifici on hi treballaven tres mil persones, la majoria dones joves, han mort uns 400 treballadors i un miler més han estat declarats desapareguts.
Tots aquests morts són llunyans, morts de tercera i en realitat ens són aliens, passat el primer impacte de la noticia. De fet - reconeguem-ho - demà o passat demà, ja els haurem oblidat.
Un dels propietaris és un tal David Mayor, de Reus, que, a més, es dedica professionalment a la deslocalització d'indústries cap al Tercer Món a través d'una empresa anomenada Textile Audit Company, radicada a l'Eixample de Barcelona. Segons algunes ONG's, els clients principals d'aquesta indústria a Bangladesh són marques de primer nivell com Mango, C&A, KIK o Wal-Mart. La premsa internacional també ha citat contractes amb distribuïdors com El Corte Inglés i al lloc de la tragèdia s'hi han trobat etiquetes de Tex, de Carrefour.
No ho recordarem quan anem a comprar-nos una samarreta tirada de preu de qualsevol d'aquestes marques, o farem veure que no en sabem res de l'explotació d'aquesta gent, com també ignorem o fem veure que ignorem els vaixells que en aigües internacionals i només a canvi de menjar i amb prou feines, dins la seva panxa són enormes naus de fabricació de roba, sabatilles o el que faci falta. Una esclavitud en ple segle XXI pitjor que la d'abans, aquí no hi ha cap possibilitat de llibertat. Si es té sort, com a Dacca, s'ensorra l'edifici i per a 400 persones s'ha acabat el malviure. Que importen, n'hi hauran més que treballin perquè per quatre quartos podem lluir les nostres samarretes estampades fins i tot a vegades amb llegendes sacarsticament reivindicatives de llibertats utòpiques o perdudes.
Si lo sabemos ....SI.
ResponEliminaLo que pasa es que nos importa un pepino. Que se jodan, que en mi fondo de armario necesito cambiarme al año 6 veces de samarretes. Y otras tantas de zapatos...Ahhh y necesito que el Corte Ingles, otro de los que mandan manufacturar sus productos fuera, abran los domingos para yo ir a comprar a plazos lo que me sobra en casa.
A mi me importa una puta mierda que las trabajadoras del C Ingles tengan hijos y les obliguen a ir el domingo a trabajar..
Porque yo lo valgo...por eso voy los domingos a comprar y deberían abrir las 24 horas ininterrumpidamente para poder comparar si me hace falta. nunca se sabe si te faltan 100 gramos de jamón dulce...Para eso está la tarjeta que me dan a pagar a plazos ...Y SIN RECARGOS ...( que se jodan los proveedores si les pagan a 90 días vista )...que ese no es mi problema....
Francesc, és una vergonya tot plegat i que no es facin mogudes generals en aquests casos perquè 'no toca'. Què hi diuen els nostres inefables sindicats? Allò de la germanor obrera universal ja ha passat a la història i som una colla de consumistes carallots, la veritat. El que dic, els valors s'han de revisar des de baix, els de dalt són un mirall augmentat de les nostres misèries 'de base'
ResponEliminaAixò és el que passa Miquel, això.
ResponEliminaels sindicats ja no són res Júlia, una màquina de colocar col·legues i a anar tirant de la rifeta. I quan a nosaltres, ja ho veus, com bé dius: consumistes carallots que no sabem on hem arxivat els valors.
ResponEliminaTengo hechas varias entradas sobre este tema, concretamente tres sobre Bhopal una tragedia que mato a más de cuarenta mil personas (indio más o menos) y dejo secuelas (no se sabe bien) a más de un millón. Isocianato de Metilo que según en que país se manipula lleva unas medidas de seguridad u otras.
ResponEliminaNo soy inocente, ni quiero presumir de ello, pero yo compro menos y leo más las etiquetas. Hay que globalizar los derechos antes que los mercados y de esto no se habla nunca y aqui estan las consecuencias, de las que nos enteramos, porque de los cientos de miles de personas explotadas vilmente que alimentan nuestro ego consumista y depredador, de esas nadie habla.
Seguiremos hablando de este tema, que es mejor ser repetitivo que no inmune.
Un saludo, no asqueado, de muy mala hostia.
Primera planta, alimentació, joieria i perfumeria. Segona planta, llenceria i complements. Tercera planta, cavallers... Algú ignorava encara el que alberguen els sinistres soterranis dels grans magatzems?
ResponEliminaI samarretes no tirades de preu, Francesc, d'aquestes empreses que fan anuncis tan bonics i a vegades tan atrevits.
ResponEliminaUna vergonya tot plegat.
ves, Temujin, habia olvidado lo de Bhopal y fué mucho peor que eso, ¿no era Monsanto o una compañia de estas la responsable.?
ResponEliminacadàvers i vergonya Loam
ResponEliminatambè Miquel i sabatilles esportives.
ResponEliminaJo no crec que ens importi tan poc com es diu per aquí dalt. Sí crec, en canvi, que sovint no som conscients del problema. És horrible que hagin de passar desgràcies com aquesta a Bangladesh perque ens n'adonem, però crec que és així i que, com a mínim, això obre una llum a l'esperança (i òbviament no estic minimitzant l'horror del que ha passat!).
ResponElimina