DE LLENGÜES. . . .


Una llengua és molt més que 'això' que manegen els guies de turistes, els torsimanys diplomàtics i els alegres tecnòcrates 'a la violeta'. Un idioma és, primer que res, un dispositiu de pensar, de sentir, de comunicar-se, especificament determinat. Des que l'home és home, el seu instint i la seua vocació ha estat 'parlar'. Ara procuren que no parle. O que, a tot estirar, repetesca el que sent. Hi ha una sòrdida i sorda conspiració per a convertir-nos de parlants en oients. 
Escrit per JOAN FUSTER, que es va estalviar conèixer la deria de la patoleia del Pp amb la llengua, sobretot el Balear.

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. ... la coneixereu amb molts noms, però la seva essència serà una i la seva existència infinita; els seus fruits, incommensurables...

    Pau Li

    ResponElimina
  2. Un dels pitjors dèficits de l'estat on vivim (on sobrevivim) és el poc valor que dóna al patrimoni lingüístic. Però sembla que aquesta falta de respecte es reprodueix invariablement: la TV3 oblida les variants, etc.
    I a Can Puiggener (al costat de casa) se segueix parlant exclusivament el castellà, fins i tot a l'escola. Fins al punt que la mateixa inspectora d'Ensenyament ens proposa que tractem el català com a llengua estrangera.

    ResponElimina
  3. Lluis, Can Puiggener no deixa de ser un guetto on hi viuen molt pocs catalans, hi ha molts andalusos, gitanos i moros, molts d'aquests moros varen venir de quan es va fer la Gran Via i ja es varen quedar. Per cert, que hi viu Duquende i fins no fa massa els germans Cañizares.

    ResponElimina