Quan el món es va sumir en la vellesa, i la meravella va defugir la mort dels homes, quan ciutats grises van elevar cap cels vetllats pel fum torres altes, temibles i lletges, a l'ombra ningú podia somiar sobre el sol ni les praderies florides de la primavera, quan el coneixement va despullar a la terra del seu mantell de bellesa, i els poetes no van cantar sinó a distorsionats fantasmes, vistos a través d'ulls cansats i introspectius, quan tals coses van tenir lloc i els anhels infantils es van haver esfumat per sempre, hi va haver un home que va utilitzar la seva vida a la recerca dels espais cap als quals havien fugit els somnis del món.
Poc hi ha consignat sobre el nom i procedència d'aquest home, ja que això corresponia exclusivament al món despert, encara que es diu que tots dos eren foscos. Que sapigueu que vivia en una ciutat d'alts murs on hi regnava un estèril crepuscle, i que maldava tot el dia entre ombres i aldarulls, tornant a casa a la tarda, a una habitació la finestra no donava a camps i arbredes, sinó a un penumbrós pati cap al qual moltes altres finestres s'obrien en lúgubre desesperació. Des d'aquest ampit no s'albirava sinó murs i finestres, tret que un s'inclinés molt per escodrinyar cap amunt, cap a les petites estrelles que passaven. I atès que els murs nus i les finestres condueixen aviat a la bogeria l'home que somia i llegeix massa, el llogater d'aquest quart solia treure nit rere nit, escrutant a dalt per entreveure alguna fracció de coses que estaven més enllà del món despert i de la grisor de l'elevada ciutat. Amb el pas dels anys, va ser coneixent les estrelles de curs lent pel seu nom, ja seguir amb la fantasia quan, amb tot, lliscaven fora de la seva vista, fins que per fi la seva mirada es va obrir a la multitud de paisatges secrets l'existència no arriba a sospitar l'ull mundà. I una nit va salvar un gran abisme, i els cels plens de somnis es van abalançar cap a la finestra del solitari observador per barrejar amb l'aire viciat de la seva alcova i fer-lo partícip de la seva fabulosa meravella.

A aquesta cambra van arribar estranys corrents de mitjanits violetes resplendint amb pols d'or; remolins d'or i foc arremolinant des dels més llunyans espais, quallats amb perfums de més enllà dels mons. Oceans opiacis es van vessar allà, enllumenats per sols que els ulls mai han contemplat, albergant entre els seus remolins estranys dofins i nimfes marines, de profunditats oblidades. La infinitud silenciosa girava al voltant del somiador, sense tocar tan sols el cos que treia el cap amb rigidesa a la solitària finestra, i durant dies no consignats pels calendaris de l'home, les marees de les llunyanes esferes el van transportar gentils a reunir-se amb els somnis pels que tant havia porfiat, els somnis que l'home havia perdut. I en el transcurs de multitud de cicles, tendrament, el van deixar dormint sobre una verda platja a l'alba, una ribera de verdor, fragant pels capolls de lotus i sembrat de vermelles calamitas...

FI

Azathoth [Conte.Text complet] H.P. Lovecraft