El camí cap a la consulta sobiranista està a l'espera de precisar la data i la pregunta i d'ultimar la sol·licitud formal d'autorització al Congrés. La Via Catalana, juntament amb l'immobilisme del PP, ha ajudat a consolidar l'ampli suport a l'Estat propi. Però la possibilitat de concretar una altra alternativa, encara molt difusa, ha fet créixer els recolzaments del bloc que advoca per mantenir els lligams amb Espanya.

El Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Publica (GESOP) ha preguntat per primera vegada, en el seu últim baròmetre per a EL PERIÓDICO, per una hipotètica nova via que dotés Catalunya de més autonomia, pensant en un referèndum amb tres opcions. El resultat reflecteix un empat: el 40,3% dels catalans prefereix aconseguir més poder sense trencar amb Espanya i el 40% manté la seva aposta per la independència. Un discret 16,4% afirma que vol quedar-se en la situació actual. Així, la suma dels partidaris de l'anomenada tercera via i del 'statu quo' superen els secessionistes. Això sí, en la pregunta del sondeig no s'ha concretat en què consistiria aquesta opció per la qual advoquen el líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, i el PSC.

O sia que som on érem, al peix al cove de sempre, només que ara el cove es veu que serà més gran i hi cabràn més peixos. Que la opció d'aconseguir més financiació sense independència creixi, és normal, i més que creixerà a mesura que arribi l'hora de comprometre's. Indolents de mena com som, que ni tan sols vàrem fer la revolta al seu temps, tot aixó de trencar amb Espanya per a molts es fa una muntanya, més que res, perquè genera moltes incertesses, mentre que negociar (que és lo nostre) millores económiques importants és el que en el fons més interessa, car tota aquesta història llevat del 25% independentista de sempre, a la resta nomès els mou la crisi, les dificultats económiques o la precarietat laboral, i si Catalunya aconsegueix més diners, comença a sortir de la recessió i és creen llocs de treball, el souflé d'independentistes és començarà a desinflar fins arribar al seu estatus habitual.

Tot plegat, haurà estat molt soroll per quelcom que nomès està en la ment d'una part de la població de Catalunya, però és el que és i no el que voldrien, i a més a més, serà la tomba política d'Artur Mas, el dontancredisme de Junqueras, ara que diuen els 'mentideros' de Madrid que lo Duran i Lleida és retirarà, no sense abans haber precisament aconseguit el peix al cove. Algun retir daurat aconseguirà pels serveis prestats a Espanya, que no a Catalunya, ja vaig dir fa temps que volien els nostres ous encara que consideressin que estàvem bojos.