No han de tenir molta feina els entomòlegs britànics quan es van dedicar a analitzar més de 200.000 hores de preses realitzades durant dues temporades senceres sobre el comportament galant dels grills espanyols. Ja tinc un bloc dedicat a recollir estudis d'aquests, diguem peculiars, però aquest és dels que supera amb escreix la meva capacitat d'entendre qui i perquè els fa d'aquest tipus, com si no hi hagués res més que estudiar una mica més important i ùtil 

"Els grills campestres d'Espanya saben mostrar-se galants, segons un estudi de entomòlegs britànics publicat fa un temps, mostra que aquests insectes fan entrar a la seva parella sexual als seus caus davant seu davant el perill de ser menjats per un depredador. Aquestes observacions es van realitzar amb diverses càmeres d'infrarojos de vídeo col·locades a l'interior i just a l'entrada dels caus dels grills a Espanya. 
Aquests investigadors de la Universitat d'Exeter, - el treball es va publicar a internet per la revista Current Biology -, van analitzar més de 200.000 hores de preses realitzades durant dues temporades senceres d'amors d'aquests grills (Gryllus Campestri). 

"Molta gent pensa que la cavallerositat és un comportament exclusivament humà, d'alguna manera relacionat amb l'educació, la intel·ligència i l'afecte", va observar Rolando Rodríguez Muñoz, de la Universitat d'Exeter, un dels autors de l'estudi. "Hem demostrat que fins i tot petits insectes mascles que no poden ser descrits com intel·ligents i afectuosos, poden ser galants i protectors de la seva parella", ha afegit.

Aquestes observacions mostren, que darrere de la galantería podria haver-hi altres motivacions diferents de la bondat i el refinament. Rodríguez Muñoz ha posat èmfasi que aquests comportaments galants són contraris al suggerit anteriorment per altres investigadors, que pensaven que els grills mascles en general tracten de manipular les femelles per evitar que s'aparellin amb els seus rivals. Però a la vista d'aquest últim estudi, el seu comportament, més que violent, és realment de protecció: els grills mascles són recompensats, ja que per a protegir les femelles s'asseguren que passin més temps amb ells , el que els permet procrear més descendents. "Realment sembla que els mascles esperen que les femelles estiguin protegides del perill" abans d'entrar ells al seu cau, va afirmar Tom Trequenza, un altre coautor de la investigació. "

Seria interessant saber quants euros ha costat aquest estudi, i si realment ha servit per alguna cosa.