Quan falten pocs dies per a la inauguració oficial, divendres que ve, els Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi 2014 ja atrauen l'atenció de mig món, que espera impacient la gran cita esportiva a la ciutat balneària del mar Negre. Entre notícies sobre els esportistes i sobre la mateixa seguretat de l'enclavament --en què s'han desplegat grans mesures de seguretat-- se'n colen altres de curioses sobre les instal·lacions que gaudiran els atletes. Si fa poc un periodista de la BBC va revolucionar Twitter en penjar unes fotos dels singulars lavabos dobles que s'estilaran durant la cita esportiva, ara és un dels seus participants, l''snowboarder' canadenc Sébastien Toutant, qui, després d'un viatge llampec a Rússia abans dels Jocs, ha ensopegat amb un curiós cartell en un bany i també ha compartit la imatge a la xarxa.

Es tracta d'una llista gràfica de les normes "d'higiene" a seguir als banys públics dels Jocs. Fins aquí res d'estrany si no fos perquè entre elles s'inclou la prohibició de pescar, de drogar-se o de posar-se a la gatzoneta sobre el vàter.

El que encara no se sap -  assegura el diari 'The Independent', que també ha recollit la noticia - és com s'ho faran les autoritats per evitar 'la pesca de vàter' o altres infraccions als lavabos de Sotxi, els Jocs Olímpics d'Hivern més cars de la història, que atrauran les mirades de tothom fins al 23 de febrer.

També hi ha moltes crítiques dels primers atletes que hi han arribat... parlen d'un sol avió a l'aeroport i més d'una hora per recollir les maletes, ola quantitat de brutícia que hi ha als carrers. L'alcalde de Sotxi, Anatoli Pakhómov, ha declarat al programa 'Panorama' que la BBC emetrà aquest dilluns que l'homosexualitat "no és acceptada" a la regió caucàsica, però que els visitants gais seran benvinguts als Jocs Olímpics d'Hivern si respecten les lleis russes. Una mica perquè us en feu una idea del que espera als participants d'aquestes olimpíades d'Hivern a celebrar al sanatori (balneari) preferit d'Stalin.

els lavabos de Sotxi
Dit això, tots els inconvenients i mancances que he esmentat i altres que desconec però que segur hi són, no els veureu per la TV, prou se'n cuitarà la televisió estatal Rusa d'ensenyar només les bondats de l'indret en la seva línia habitual de propaganda, no gaire llunyana a la de l'antiga URSS. No importa, és faran i seran un èxit - ja ho veureu - o això voldran que ens creiem, i com ningú gosa portar-els-hi la contraria (el gas pesa molt) tot serà plàcid i aquestes seran les olimpíades del món feliç.