Casa Sendra deixarà de produir llonganisses. L’empresa vigatana, que ha elaborat llonganisses de manera artesanal durant 165 anys i que té nombrosos reconeixements internacionals, mantindrà les vendes fins que s’acabin les reserves. Llavors, a principis d'estiu aproximadament, tancarà portes. Així ho ha decidit el seu propietari, Pau Arboix, de 71 anys, després que dijous passat se li notifiqués la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on es donava la raó al Departament d’Agricultura en el seu litigi amb Casa Sendra, que a partir d'ara no podrà etiquetar els seus productes amb el nom “Llonganissa de Vic” perquè no està inscrit dins l'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) amb aquesta catalogació. 
A més, el jutge li ha posat una multa de 30.000 euros per utilitzar aquesta distinció. Arboix ja ha comunicat la decisió a la desena de treballadors que té l’empresa. No hi ha marxa enrere. “Li han fet mal a la seva dignitat”, explicaven aquest matí fonts de la firma. 
Un litigi de nou anys La sentència del TSJC posa punt i final a un llarg litigi judicial que s’ha allargat durant nou anys. Arboix no ha volgut entrar mai a formar part de la IGP Llonganissa de Vic per una qüestió de barems de qualitat. Casa Sendra ha elaborat sempre la seva llonganissa només amb carn, sal i pebre. La IGP, en canvi, permet l'ús de nitrits, una pràctica que Arboix considera que desprestigia el producte. 
En un primer moment, l'empresari va ser sancionat amb 32.000 euros per utilitzar el qualificatiu “Llonganissa de Vic” sense que Casa Sendra estigués inscrita a la IGP promoguda per la Generalitat. Arboix va decidir portar al cas als tribunals. En una sentència posterior se li va donar la raó. La resolució del jutge deia que aquells productors que, acomplint els requisits geogràfics o de producte, no volguessin pertànyer a la IGP podien utilitzar el terme “Llonganissa de Vic”. En síntesi, la sentència fonamentava que l’Administració pública pretenia "coactivament" imposar la marca IGP a Pau Arboix. El Departament d’Agricultura va presentar recurs a la sentència. Un recurs que, finalment, ara s’ha resolt favorablement a la Generalitat. La sentència és ferma. El tancament de l'empresa sembla que també.

I seria interessant saber, a banda de nitrits que més hi posen de conservants, potser algun dels meravellosos E-300... 

M'explicava fa temps un importante productor d'espetecs, que els conservants que es posaven als embotits, en general eren cancèrigens, que ell no n'hi posava, però que no ho denunciava pequè a banda dels altres l'acabaria perjudicat ell. 
Em deia també que els cadàvers tardaven més a descomposar-se degut a la quantitat gran de conservants que absorvim en general i no nomès dels embotits. 
I ara resulta que l'ùnic perjudicat és Pau Arboix que no hi posa a la seva llonganissa de Vic, el que s'hi ha posat de sempre: carn, sal i pebre.