Mentre tothom està seguint intensament el referèndum sobre la separació de Crimea, a Venècia també es decideix si s'independitzen de la resta del país. El referèndum al respecte comença aquest diumenge 16 de març i durarà 5 dies.

La decisió d'organitzar un referèndum sobre la separació d'Itàlia va ser presa a la regió italiana de Véneto l'any 2006. La regió, formada per la pròpia Venècia i sis províncies més, incloent Pàdua i Verona, va ser inspirada llavors pels exemples d'Escòcia i Catalunya, que busquen separar-se del Regne Unit i Espanya, respectivament. 
A més de decidir la qüestió de la separació d'Itàlia, en el referèndum, els ciutadans de Vèneto també opinaran sobre la seva membresía a la UE i l'OTAN. "Els venecians no només volen estar fora d'Itàlia, sinó també de la UE i l'OTAN", diu l'activista Raffaele Serafini citat pel diari 'The Telegraph'.

Tot i que el resultat del referèndum no és políticament vinculant, podria legitimar la petició d'un referèndum oficial, com el votat el passat mes de setembre al Regne Unit sobre la independència d'Escòcia. En cas de guanyar-lo, aquestes afirmen buscar la manera de deixar de pagar les càrregues fiscals al pressupost estatal: anualment la regió paga en imposicions uns 20.000 milions d'euros més del que li retorna el Govern de l'Estat.

O sigui que la situació de Venecia em recorda a alguna altra comunitat que també aporta molt més del que rep i pretèn tambè realitzar una consulta. La diferència rau en què el referèndum que comença avui mateix a Venecia, a banda de produir-se dins la normalitat absoluta, no ha cridat massa l'atenció dels mitjans del país, potser demà en parlaran....., i en dir del país, vull dir d'aquí; entenc que a Madrid el tema ni l'esmentin, per la poca gràcia que els deu fer.