L'executiu Rainer Voss explica en un documental els secrets de les empreses.

El gratacel està buit. En una planta diàfana, un home treu el cap al gran finestral, des del qual es veuen els altres edificis que componen el districte financer de Frankfurt. L'home es gira: "En una sala com aquesta, un lloc sagrat, un trade room, hi cabrien un centenar de brokers". Així arrenca el documental Master of universe, el Jo confesso de Rainer Voss, executiu alemany de banca, un home que davant d'una càmera explica-això sí, sense dir noms ni concretar dades per no enganxar-se els dits-com es va arribar a la crisi financera des d'un punt de vista únic: el d'un poderós treballador d'un banc d'inversions.

"Els bancs tenen un pla B per a tot. Bé, per a gairebé tot. Perquè no hi ha pla B per aquesta crisi"

Master of universe es va projectar a DocumentaMadrid fa dues setmanes i Voss va presentar les seves sessions. L'alemany va deixar la banca el 2008 (després de gairebé 20 anys de treball), quan en el seu últim lloc-no diu el banc, però un passeig per Internet aclareix que va ser el Deustche Bank-li van acabar rebentant la vida. Voss, que té ara 55 anys, no és un radical, creu en el capitalisme, en els mercats de valors, li agradava guanyar diners. 
"El que em enfureix és en el que s'ha convertit el sistema. S'ha pervertit". Explica que en el seu primer dia de treball com trader ja va guanyar més que el que el seu pare enginyer va estalviar en tota la seva carrera. Que alguns dies va fer guanyar a la seva empresa diversos milions d'euros. "El meu lloc? Umm, a veure. Primer hi ha el Consell d'Administració, després d'un primer anell o escalafó, i després un segon: jo era allà". I comença a recordar la seva vida ia analitzar la crisi de forma il·luminadora: "Creem innovacions financeres. Vam aconseguir que l'economia real es subordinés a la financera. I sobretot, es desregularitzés el mercat. No t'enganyis: no existeix el lliure mercat. ¿La crisi és culpa de la desregularització? No ¿És un prerequisit? Per descomptat".

Voss va guanyar molts diners. Va aprendre anglès-avui el parla fluid-, es va comprar una casa d'estiueig a Catalunya, va deixar de veure la seva família, dormia a l'oficina. "No existeix el món exterior. t'en vas de vacances amb companys, de festa amb ells. De casa a la feina en cotxe i tornada". I seguia recollint guanys: "És fàcil fer guanyar una milionada amb minúsculs moviments de preus. Si tens milions d'euros a la teva disposició per invertir, només necessites que el preu variï un 0,0001% per obtenir grans beneficis. 

En la piràmide alimentària mercantil , empreses com Siemens o Volkswagen són més llestes que un banc. I sota d'ells estarien les companyies intermèdies, els governs locals i els inversors privats. Hi ha una vella dita a les borses: els inversors privats sempre perden. A vegades guanyen, però és com jugar a la ruleta". I recorda: "Fa dues dècades, una acció estava uns quatre anys en mans del seu amo. Avui la mitjana és de 22 segons".

No hi ha grans lamentacions: Voss sabia el que feia. "Però sentia que al meu voltant els valors morals que jo posseïa s'anaven podrint, que el sistema i la societat s'allunyaven de mi". Davant de la càmera l'exexecutiu per tres vegades a la gravació: quan li pregunten per quant sabien els clients dels productes que ell els col·locava, encara que en tercera persona explica: "L'avarícia, la competició és tremenda. Només vens el teu producte a clients sense les mateixes oportunitats que tu"; la segona quan li pregunten per la seva família (tampoc afegeix molt més en persona, llevat que els seus fills li van recordar per què havia començat a la banca: "Per ajudar a la gent"), i la tercera, per parlar de la por d'un trader quan perilla la seva feina. A canvi aporta grans titulars: "El proper país a perillar a l'Eurozona serà França"; "Els mercats no aprenen"; "És clar que sabíem que hi hauria guerra a l'Iraq"; "Els bancs tenen un pla B per a tot. Bé, per a gairebé tot. Perquè no hi ha pla B per aquesta crisi"; "Els diners són com l'amor: no en tens mai prou"; "Quant vaig guanyar? Més del que alguns pensen, menys del que altres creuen. És com els futbolistes: uns pensaran que guanyen poc, d'altres que molt".

I què pot fer un ciutadà normal? "L'abatiment és un sentiment estèril. Enfáda't, aixeca't, protesta com Occupy Wall Street, escriu als teus polítics. De veritat que la gent que hi ha a Brussel·les és intel·ligent?, competent?. ¿Per què no controlen el sistema financer? Bé. És és com si volguessis treure els diners del sistema com l'aire dins d'un globus i només hoi hagués una agulla. No vols esclatar el globus-sistema, seria una catàstrofe. Has de  punxar amb molta cura perquè surti l'aire a poc a poc ... mentre els països segueixen demanant ajuda a palades. Complex".

"Vull que la gent que vegi el documental entengui que els diners són irrellevants en aquest context, en el qual es mou tant. És més important l'avarícia, la competició, la sensació de pertànyer a una secta, a un moviment especial. I que no hi ha bons o dolents com diuen els mitjans de comunicació. No hi ha un grup de gàngsters. És tot més complicat, és el mateix sistema el que ha oblidat la moral, és gent que es converteix en culpable sense ser culpable segons les regles del sistema ".

A Voss li agrada com reflecteix el seu món el documental Inside job i el film Margin call. "Wall street? Bah, és com una òpera". Ara l'alemany porta samarretes, va en texans: "Em dedico a fer res [riu]. Fa 200 anys hi havia gent que filosofava, pensava i ens semblava bé. Faig això ara i sembla estrany". ¿Què opina de la situació actual a Espanya? "No sé molt ... Mira, un cop vaig venir a unes reunions a la seu de Bankia [a les torres KIO]. I res de bo podia sortir d'un edifici inclinat, en el qual t'abocaves al buit des de les finestres". tret de 'el País'