Discrepàncies sorgides entre l’Ajuntament de Granollers i l’empresa Tirabol, organitzadora de la Catosfera per encàrrec de l’Ajuntament els darrers tres anys, han portat al canvi de nom de les jornades i a l’organització directa per part de l’Ajuntament de Granollers.
En el fons de la qüestió, hi ha un desacord amb la propietat del nom Catosfera, que l’Ajuntament creu que és seva, ja que Tirabol era només l’empresa que llogaven per organitzar-la. Però davant de possibles malentesos i per evitar problemes que poguessin sorgir de nou, des de l’Ajuntament han acordat seguir amb l’activitat donant-li un altre nom: Digital Granollers.

La decisió s’ha pres unes setmanes després que Tirabol advertís l’Ajuntament de la ciutat que la Catosfera podria canviar a una altra ciutat a causa de “discrepàncies econòmiques”, segons va dir el seu director a aquest diari a mig juny.

Així, el 3 i 4 d’octubre es farà de nou i per setè any consecutiu aquest cicle de debats sobre les novetats tecnològiques d’internet, mantenint la voluntat de ser un punt de trobada de la internet catalana. Digital Granollers promourà una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a internet i la transformació inèdita i accelerada que està provocant en les nostres vides a nivell professional, cultural, educatiu i de participació, en definitiva, com ens afecta com a ciutadans.

Aquest any prendran importància al programa conceptes com big data, open data i govern obert. Com a principal novetat, la programació incidirà en reptes ètics i canvis de model que suposa internet, i posarà de relleu les tensions entre els vells esquemes i les noves formes: com ser ciutadà també a la xarxa.

La programació de les jornades s’allargarà durant el curs 2014-15 amb tres blocs diferenciats de formació contínua que portaran el nom de Labs.

Diuen que l'any vinent, la vuitena edició podria marxar de Granollers, de fet, l'esperit inicial de la primera Catosfera auspiciada per Marc Vidal, Saül Gordillo i Toni Ibanyes entre altres està molt lluny de les últimes edicions. Allí, quan com aquell qui diuen estàvem a les beceroles d'uns blocs en ple auge, la participació era bàsicament d'una colla de blocaires amateurs amb més il·lusió que coneixement, i la Catosafera va servir per coneixer-nos i intercanvier idees i coneixement, a banda de visualitzar-nos. Edició rere edició s'ha anat profesionalitzant deixant de banda els blocaires de base que no han sabut o no han volgut treure'n més rendiment dels seus blocs que escriure el que bonament saben i poden. No sé si hi aniré enguany, no m'hi sento del tot a gust, i si desplaçat.

Per cert, la primera vegada que en vaig saber de Twitter, va ser a la Catosfera de fa sis anys, en deien en aquells temps microblogging. No li vaig saber veure la seva utilitat en aquell moment,  i de fet va tardar gairebé quatre anys a popularitzar-se, malgrat la finalitat inicial del Twitter era per escriure amb els 140 caràcters, pensamentes idees, poemes curts, vaja! que estava dissenyat pee una activitat més aviat literaria i intel·lectual, que no pas la que ha acabat tenint.

Seria de rebut agraïr al digital Aravallès, i així o faig, que segueixi publicant els escrits dels blocaires que ens vàrem integrar al seu dia dins la Catosfera.