'Els rics viuran indefinidament i els pobres s'acontentaran amb drogues i jocs'.'Al 2050 haurem vençut la malaltia i la vellesa, així que els rics podran viure indefinidament, els pobres seguiran morint com sempre però s'entretindran amb drogues i jocs d'ordinador", ha assegurat a EFE Yuval Noah Harari, professor d'història de la Universitat Hebrea de Jerusalem. 

Ai, no ho sé, però es veu que ja hem arribat o gairebé a l'any 2050 i el Sr. Harari encara no se n'ha adonat, sobre tot per la part que toca als pobres, car aquest panorama que descriu el professor Harari és l'actual amb lleugerissimes matitzacions. La novel·la és veu que ha estat un éxit de vendes, però em dona la sensació - una vegada mes - que no m'explicarà res que no sabés ja abans. res que no hagi succeit abans. Convençut que així sera, la llegiré (previa compra), però poc n'espero, mes que res perquè en aquest cas el futur descrit és el present.

"Especialista en història medieval i militar, Harari acaba de publicar D'animals a déus: breu història de la humanitat (Ed. Debate), versió espanyola d'un text tan ambiciós com amè. L'original ha venut 300.000 exemplars i que s'edita ara en una vintena de països. 
El llibre aspira a convertir-se en un cànon del coneixement científic contemporani explicant amb senzillesa l'evolució de l'ésser humà des del temps en què «un sapiens amb més d'animal que d'home compartir el planeta amb almenys cinc 'germans' d'espècies diferents" fins al dia d'avui en què s'ha convertit en "un déu insatisfet i irresponsable". 
Harari està convençut que l'espectacular avenç tecnològic modern permetrà "canviar per primera vegada 4.000 milions d'anys d'evolució, que fins ara depenia del lent procés de la selecció natural ia partir del segle XXI passarà a mans de l'home, que ja ha començat a crear vida i manipular-la". 
Un dels efectes més cridaners d'aquesta manipulació seran els "amortals": éssers humans amb prou diners per pagar una revisió tècnica total del seu cos cada deu anys que els permetrà evitar la mort fins ara considerada lògica per l'edat". 
No seran immortals, ja que podran morir en accident o ser assassinats, per exemple, però la seva vida ja no estarà condicionada per l'edat ni la malaltia, precisa Harari que recorda que algunes empreses "molt serioses" estan treballant "a fons" en això, com Calico, la companyia llançada per l'actual director d'enginyeria de Google Raymond Kurzweil. 
"D'animals a déus" tracta d'explicar l'evolució humana malgrat enfrontar "grans misteris" com el perquè del creixement del cervell ja que "fa 200.000 anys els sapiens ja el tenien tan gran com el nostre i no obstant això no els lluïa molt". 
Harari afirma que el "gran canvi" es va produir fa 70.000 anys, quan "alguna cosa va passar en les connexions cerebrals que va disparar la revolució cognitiva" i una de les principals capacitats humanes: l'habilitat per explicar històries o tafanejar, ia més fer-ho sobre conceptes abstractes o imaginatius, el que està fora de l'abast de la resta dels animals. 
"Déus, pàtries, empreses ..., res d'això és real encara que gràcies a aquests contes el sapiens ha desenvolupat un model de cooperació que li ha permès apoderar-se del món", adverteix l'autor. 
Com a exemple, cita l'última guerra entre Israel i Hamàs: "es diu que les dues parts van patir però no és cert, perquè ni Israel ni Hamàs existeixen, són ficcions ..., que sí pateixen són les persones que sostenen aquestes ficcions i van perdre la seva casa, un familiar o la pròpia vida ". 
Aquest expert defensa a més la supremacia del grup sobre l'individu perquè "les revolucions es produeixen gràcies a col·lectivitats, els líders són només importants com detonants o com a creadors d'una narrativa ..., Hitler per exemple, va inventar un gran mite nou que va mobilitzar milions de persones ". 
Harari es declara "sorprès" per la rapidesa amb la qual es genera una faula, política o de qualsevol altre tipus, i com "atrapa emocionalment" a les persones, "com succeeix en l'actual panorama polític espanyol amb el cas de Catalunya, 1 nacionalisme basat també en una narrativa nova". 
L'autor creu que el futur de la humanitat passa per un govern mundial en què "gairebé estem ja" i on "una casta global de dirigents, empresaris, líders culturals, etc, pren les decisions més importants sobre governs que cada vegada tenen menys opcions ". 

No sé, vosaltres mateixos, però em sembla que la novel·la del Sr. Harari, entre el futur que és ja present i el passat que no ha acabat d'entendre, no pinta massa bé. Insisteixo, caldrà llegir la novel·la, però sense esperar-ne massa. Com sól succeir amb el cinema, el trailer ja ens ha explicat tota la pel·lícula.