Diem o diuen sovint, que a Madrid no hi ha ningú que alci la veu a favor de Catalunya, que si els intel·lectuals estàn desapareguts, que si no hi ha cap Aranguren etc. L'advocat Beltrán Gambier ho té molt clar: La consulta és legal i constitucional, aspecte que ja s'intuia des d'aqui, però que s'entesten en negar des d'allí, sostenella i no enmendalla...
"La consulta és legal i constitucional», defensa un jurista madrileny de renom.
Beltrán Gambier, expert en Dret Administratiu i cofundador de Transparencia Internacional-España, afirma: "No concebo que la llibertat d'expressió pugui contravenir normes legals"
La tesi defensada per la Generalitat que la consulta del 9 de novembre s'ajusta plenament a la Constitució i les lleis espanyoles ha trobar un aliat a la capital espanyola. L'advocat Beltrán Gambier, especialista en transparència pública i membre fundador de Transparencia Internacional-España, emet una sentència clara sobre la situació: "La consulta convocada per la Generalitat és legal, i considero que no es viola l'article 149, 1, 32 de la Constitució espanyola." Tot seguit, afirma: "Entenc que això pot irritar a alguns, però no concebo possible que la llibertat d'expressió d'un poble, i la dels seus governants per conèixer-la, pugui contravenir normes legals o constitucionals. El dret ha de seguir el sentit comú."
"El propòsit secessionista no és antijurídic", sentencia tot seguit en un article al reconegut Diario Jurídico. "Es té la intenció d'aconseguir la independència de Catalunya, però això només podrà tenir lloc en el marc de la Constitució espanyola. En d'altres paraules: el desig independentista és lícit, més enllà de les dificultats existents per concretar-lo i de la necessitat de reforma constitucional. D'aquí que lluitar per aconseguir-lo, dins de la legalitat, no suposa ni tan sols una deslleialtat envers l'Estat espanyol", també ressalta.
Com fa sovint el president català, Artur Mas, Gambier també que "la consulta que es volia fer no pretenia tenir, naturalment, caràcter vinculant. No pretenia ser un referèndum, tot i que molts així ho consideren". "Una cosa és preguntar el que es pensa (consulta), i una altra és preguntar el que es pensa per dur a terme una decisió (referèndum)", especifica Gambier, amb despatx al carrer Ayala de Madrid, al costat de l'Advocacia de l'Estat.
Per tot plegat, sosté que la consulta "no conculca normes constitucionals", en tant que és una consulta, i una consulta "pot ser absolutament lliure quant als continguts i a les preguntes".
"Hi ha dret a participar en els assumptes públics"
Però Gambier també es mira la situació des d'un altre punt de vista, "des de l'autonomia política que ostenten les comunitats autònomes". Des d'aquí, "encara trobo més arguments per confirmar-ne la legalitat. Les comunitats autònomes tenen poders implícits i inherents a la seva autonomia política, sense que en el seu exercici s'afecti a l'àmbit competencial de l'Estat. En aquesta línia hi ha de jugar el principi de llibertat, segons el qual tot el que no està prohibit, està permès. És el cas de la consulta, que no està prohibida".
"Crec que fa a l'essència de l'autonomia política espanyola dissenyada pel constituent de 1978 saber què és el que vol i què és el que pensa el poble de la regió. Hi ha un clar dret a participar en els assumptes públics, oimés quan són de rellevància per a la regió", sosté, tot i que també reconeix que el resultat que pogués sortir de la consulta "deurà orientar l'acció política posterior a Catalunya".
Però aquest ja seria un altre escenari. Una hipotètica victòria del Sí-Sí, o del Sí-No s'hauria de vehicular políticament "en el camí marcat per la Constitució". Però aquest seria un altre debat, posterior, no el que ara han de dirimir els magistrats.
Crítiques a la suspensió i a les formes del TC
Implícitament, Gambier critica la teatralització del govern espanyol i del Tribunal Constitucional (TC) duta a terme diumenge i dilluns. Considera que "el primer moment de la batalla judicial va ser bastant escenogràfic", perquè "tant el govern com el TC van actuar amb una inèdita i gairebé sobreactuada rapidesa, fins i tot innecessària".
"En el cas del govern, aquest temperament es podria explicar per una autogenerada necessitat de mostrar una actitud de to alliçonador", considera. Però, quant al TC, creu que la rapidesa mostrada en acceptar el recurs espanyol contra el 9-N i la decisió de suspendre'l "pot contrastar amb la lentitud del tribunal en d'altres temes molt importants per a la societat". A més, "s'hi ha de sumar una forçada imatge de 'deliberació', el resultat de la qual va ser el d'unanimitat", també critica.
Finalment, també insinua que la suspensió dictada pel TC "ha tingut des del meu punt de vista un resultat indesitjable o "disvalioso". "Quan per mi hi ha una debilitat en l'argumentació del govern, es dóna peu a una situació política (la suspensió d'un procés de consulta que gravita fortament en la societat) que potser no s'hauria produït si el Tribunal Constitucional hagués tingut la possibilitat d'analitzar la versemblança del dret invocat pel govern", conclou." ND.CAT.
Y yo creo en la frase que has puesto:
ResponElimina"Una cosa és preguntar el que es pensa (consulta), i una altra és preguntar el que es pensa per dur a terme una decisió (referèndum)"
és que aquesta és la diferència, i aqui es tracte de preguntar a la gent, i això obviament és legal...
ResponEliminaHay un principio en Derecho que este profesor no menciona , dice más o menos asi: "El modificar el nombre de las cosas, no afecta a su naturaleza".
ResponEliminaYo no se si es legal o no, eso se lo dejo a la ingente cantidad de abogados que a falta de cosas de provecho que hacer se dediquen a navegar en el lenguaje juridico.
Si se que no se puede romper un pais de la noche a a la mañana, con prisas... Esto si se hubiese querido hacer en serio, se hubiese esperado a que gobernase otro partido en minoria, se hubiesen unido varios partidos y el del gobierno, para hacer un referendum y ya esta.
¿Que opinaria el señor Mas si Cantander, Burgos, La Rioja y Zaragoza hiciesen una consulta para aprovechar mucho más el Ebro y regar sus zonas deserticas con sus aguas y si sobra se deja que lleguen al Mediterraneo? Al fin y al cabo son sus recursos hidricos y la voluntad de los territorios en donde este nace y se nutre y no es justo que halla zonas deserticas en territorios que dejan correr el agua para otros, que es principio basico que defiende el independentismo. Preguntemos a sus habitantes si quieren tener más saltos de agua y más regadios que se pudiesen complementar con campos de golf y demas actividades que pudieran generar riqueza, como comercializar el sobrante; el señor Mas diria que no tienen derecho y tal y pascual ¿no crees?, diria que esta posicion es absurda y recordaria no se cuantas leyes europeas.España no es de los habitantes de sus zonas, sus recursos naturales no son propiedad de los habitantes locales, estamos interconectados y el territorio español pertenecea todos los españoles y cuando alguien quiere modificar esto, o votamos todos o ninguno.
Ocurre que es más facil ir a la contra y aqui más facil lo tiene Artur y CIA, como lo tiene más facil ERC que CIU, porque los primeros dicen que gobiernan y los segundos critican tan solo.
Personalmente a mi lo que más jode es el menosprecio a todo lo que suene a español, el España nos roba, el que se nos tilde de subvencionados (subvencionados hay aqui y alli). No se ha hecho pais desde la construccion, sino desde el menosprecio al otro y eso, sinceramente, no me parece un buen comienzo, y si, se, que aqui hay gente que dice gilipolleces sobre vosotros, pero no pagadas, promovidas y subvencionadas desde el gobierno, es decir institucionalizadas, ojo.
Y no voy a comparar al PP con CIU, porque son del mismo palo, pero si se que hay un culpable directo de este desaguisado y es Artur que cuando fue a coger dinero, no habia y de esos barros, estos lodos.
Se esta liando una gorda, el nacionalismo alli esta en efervescencia, espoleado desde el gobierno local, aqui esta dormido, es más hay miedo a despertarle, (solo hay que ver que Rajoy le tiene miedo), pero despertará , siempre despierta,
y entonces empezaran los problemas reales.
La pregunta que se me ocurre es:
¿Merecia la pena?
¿Merece la pena crear este desaguisado?
Qui prodest?
Un saludo y disculpa la extension
SABES QUE Y NO ESTOY MUY POR LA LABOR. Y sabes que en caso de que dejara hacer la consulta, difícilmente ganaría la opción del Si,SI independentista. Dicho esto, separarse de España son todo ventajas para Catalunya y un serio problema para España, de ahí la tozudez de Rajoy sobre el tema. Fíjate que el país Vasco en la práctica ya es independiente, motivo: su PIB es muy pequeño comparado con el de Catalunya.
ResponEliminasalut
por el agua del Ebro no te preocupes, que de agua sobra y mucha en todas partes. A parte que está la confederación hidrográfica que decide sobre el tema. No Santander, Aragón o Burgos.
ResponEliminaFrancesc, hay un error de bulto, que mucha gente piensa que si Cataluña se independizase, el panorama seria el mismo pero con vuestra independencia y eso no es cierto, el escenario no seria el mismo, ni parecido. Muchas cosas cambiarian y creo que beneficiado no saldria nadie.
ResponEliminaLO del Ebro es un ejemplo radical y, si quieres, estupido. Las Confederaciones son organismos de España, que velan que los recursos no se queden en manos solo de los locales y se me ha ocurrido para mostrar que estamos conectados y que creo que es bueno . En una Independencia; Cataluña tendra las suyas y el resto de España las nuestras. Las cosas cambiarian a peor y nadie saldria ganando. Somos muy cabrones, todos, Francesc, y aqui en vez de alimentar proyectos comunes, se alimenta la diferencia, lo pagaremos muy caro. ¿Sabes Francesc que dentro de poco ya no importará el resultado? La brecha generada traera problemas si no se soluciona pronto, problemas para todos, ojo.
ResponElimina¿A quien beneficia?
Aunque esto no sucederá, parece demostrado que saldriamos ganando con la independéncia, incluso haciéndonos cargo de la parte correspondiente de la impagable deuda del Estado Español, pero esto es politica ficción, acabaremos pactando como siempre y mejorando las condiciones de financiación.
ResponEliminaESTAS COSAS SIEMPRE BENEFICIAN A LOS MISMOS DANIEL....
ResponElimina