Els suecs que han parlat per telèfon mòbil o telèfon sense fil durant més de 25 anys tenen el triple de risc de patir un determinat tipus de càncer cerebral en comparació amb els que han fet servir aquest tipus de dispositius durant menys d'un any, segons un nou estudi.
Les probabilitats de desenvolupar glioma, un tipus de càncer cerebral sovint mortal, s'incrementa amb els anys i hores de servir, segons expliquen els investigadors a la revista Pathophysiology.
El risc és tres vegades superior després de 25 anys d'ús, es pot veure clarament ", explica Lennart Hardell.
Els seus descobriments contrasten amb l'estudi més extens realitzat sobre el tema, l'estudi internacional de Interphone, elaborat per l'Agència Internacional d'Investigació sobre el càncer i que va ser finançat en part per empreses de telèfons mòbils. Aquest estudi, publicat en 2010, no va trobar que hi hagués una relació destacable en l'ús de telèfons mòbils i el risc de tumors cerebrals.
Aquest nou estudi, en qualsevol cas, assenyala que el risc de patir glioma segueix sent molt baix tot i que es multipliqui per tres. A Europa poc més de 5 de cada 100.000 europeus (és a dir, el 0,005%) van ser diagnosticats amb aquest tipus de tumor cerebral maligne entre els anys 1995 i 2002, segons un estudi de l'any 2012 de l'European Journal of Cancer. Si aquesta xifra es triplica, les probablidades de patir glioma s'eleven a 16 de cada 100.000 (o 0,016%).

Ves per on, la realitat acaba superant la ficció, encara que en aquest cas encara no si em refereixo a aquest conte que vaig publicar l'any passat. Tos és qüestió de temps....


ES VEIA VENIR 

"Es veia venir que tard o d’hora passaria. Ho havien avisat reiteradament els apocalíptics de torn, però ningú els va fer cas. Hi havien insistit també molts científics seriosos i d’altres que no ho eren tant, però a aquests tampoc els escoltà ningú. Tothom n’era més o menys conscient, però no es va prendre cap tipus de mida o precaució. És el progrés, deien molts, ja se sap, sempre n’hi ha de negativistes i apocalíptics, son els mateixos que deien que el avions no volarien, o que l’automòbil estava condemnat al fracàs, o que el cinema era tant sols un simple experiment curiós. La ciència és infal·lible i el món sempre va endavant... LLEGIR MÉS