40 alcaldes acusats de corrupció o de percebre ilegalment diners públics, semblava massa, i malgrat el rebombori inicial quan es va destapar aquesta branca del cas Mercuri que afecta principalment a Manel Bustos, ja em va semblar que acabaria en no res, que nomès era una part del tot que està succeint a CATALUNYA, FINS I TOT EN L'ESPORT, des que ens ha donat per la indepèndencia. Perquè és aquest el motiu d'una serie de fets o succesos que esta succeint, dificils d'explicar si no es dins d'aquest context. I no és victimisme, és palès que s'estàn movent fils des de Madrid contra Catalunya en tots els àmbits.

Potser em va semblar que acabaria així per una conversa que vaig tenir al començament del cas amb un dels alcaldes afectats i la veritat és que els seus arguments em varen convencer, de fet el que ell em va explicar és fil per randa el que diu la resolució dictada per l'Audiència de Barcelona... Ah! aquest alcalde és un dels que les dietes les donava al partit...

"L'Audiència de Barcelona ha arxivat la causa oberta contra 40 alcaldes de Catalunya per cobrar dietes de la Federació Catalana de Municipis, en considerar que es tracta d'una entitat privada i no pública.
Aquesta era una investigació derivada de l'anomenat cas Mercuri, en què s'indaga la presumpta corrupció a l'Ajuntament de Sabadell, sent l'eix de les indagacions l'exalcalde de la ciutat, Manuel Bustos. I, en aquest sentit, les investigacions van arribar també a la FCM, que també presidia.
A més de determinats viatges, la Fiscalia Anticorrupció i el jutjat de Sabadell van posar en dubte les dietes que cobraven 40 alcaldes de Catalunya per la seva pertinença als òrgans de govern de la Federació, durant els anys 2011 i 2012.
Quantitats diverses segons el càrrec, que, en ser fixes, eren pràcticament un sou, segons la Fiscalia, que va esgrimir que el 94% del finançament de la FCM és pública, provinent dels ajuntaments, diputacions, consells comarcals i subvencions. Per tant, en ser una entitat que finançava públicament i per càrrecs públics s'estava davant d'una presumpta malversació.
No obstant això, els advocats defensors dels alcaldes van portar davant l'Audiència que l'FCM és una entitat privada a què s'afilia qui vol, i que els diners que rep, per tant, perd el caràcter públic. És com una empresa privada que rep subvencions, encara que estigui liderada per alcaldes.
I la secció tercera de l'Audiència Provincial els ha donat la raó: ha arxivat la causa contra 40 alcaldes en considerar que es tracta d'una entitat privada. Per tant, no hi ha responsabilitat dels regidors en el cobrament de les dietes. Una falta de responsabilitat que s'ampliarà, segons fonts jurídiques consultades, a rebre regals com rellotges. Fiscalia recorrerà al Tribunal Suprem aquesta resolució.
Segons l'acte, els ajuntaments que s'integren a la Federació ho fan de forma voluntària, de manera que l'aparença que l'entitat és de caràcter públic no es correspon amb el seu "realitat jurídica", de manera que "els fons rebuts i gestionats no tenen el caràcter públic ", requisit indispensable per poder atribuir un delicte de malversació. "Podria qüestionar la raó que ha portat a cada Ajuntament a integrar-se en la FMC (o en una altra associació de característiques semblants) i, per tant, podria qüestionaré la despesa que aquesta integració suposa, perquè la quota que es merita per fer-ho és part inequívocament dels fons públics gestionats per l'Ajuntament ", apunta el tribunal.
No obstant això, l'acte conclou que "des del moment en què la FMC ha ingressat la quota que es paga per part de cada Ajuntament per formar part de l'entitat, els diners ha perdut la consideració de cabal públic, el que comporta que el que es faci amb ells ja no constitueix cap infracció incardinable "amb els delictes contra l'administració.
En el seu escrit, l'Audiència desmunta la teoria de la Fiscalia i de la jutge del cas Mercuri, que van rebutjar la petició de sobreseïment lliure plantejada per alguns alcaldes imputats en insistir en la tesi que els diners de què disposa la FMC és públic perquè procedeix dels Ajuntaments que la integren.
El tribunal rebat aquest argument perquè considera que la FMC no és una entitat que gestioni serveis públics, sinó una associació sotmesa al règim jurídic de la Llei d'Associacions, que té una naturalesa privada.
L'Audiència esgrimeix entre d'altres l'article 45 dels estatuts de la FMC, que precisa que, en cas de dissolució, el seu patrimoni no revertiria en els ens locals, sinó que es posaria a disposició de qualsevol altra associació similar o de caràcter benèfic-cultural . "Assumint el dret de les entitats locals, ergo dels ajuntaments, a associar entre elles, l'aparença primera de l'associació creada és de caràcter públic, però (...) aquesta aparença no es correspon amb la realitat jurídica, perquè constitueix la associació una entitat sotmesa al dret privat de manera preferent ", apunta l'escrit.
Per aquest motiu, l'Audiència remarca que en aquest cas no es pot determinar que hi hagi hagut "sostracció" de fons públics, perquè els diners cobrats "per alguns, no tots, els alcaldes dels municipis que estan integrats en la FMC han estat pagats previ a un acord per fer-ho "i perquè a més es tracta de fons que no es poden considerar públics.
"La voluntarietat que és característica de la integració a l'associació, reforça aquesta convicció que aquesta és de caràcter privat i que, per tant, els fons rebuts i gestionats no tenen el caràcter públic", insisteix el tribunal.
La resolució de l'Audiència de Barcelona, ​​que arriba a poc més de dos mesos de les eleccions municipals del proper 24 de maig, comporta que s'arxivi la causa pels sobresous encoberts, en la qual estaven imputats més d'una quarantena d'alcaldes i exalcaldes , majoritàriament del PSC, d'ERC i d'ICV.
Entre els imputats en aquesta peça del "cas Mercuri" ara arxivada figuren l'expresident de la FMC i exalcalde de Sabadell (Barcelona) Manuel Bustos, així com l'alcaldessa de l'Hospitalet (Barcelona), Núria Marín, el de Mataró (Barcelona) , Joan Mora, el del Prat de Llobregat (Barcelona), Lluís Tejedor, el de Solsona (Lleida), David Rodríguez, i el de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, entre d'altres.
Segons han informat fonts judicials, la resolució de l'Audiència, que avui està sent notificada un per un a tots els alcaldes implicats, també comporta a la pràctica que l'arxiu de la causa oberta pel regal de rellotges als membres de la cúpula de l'entitat municipalista en 2011, que s'investiga en una peça separada del cas Mercuri (la 25 bis A) vinculada directament a la dels sobresous (la 25 bis).
Pel cas dels rellotges, la jutge de Sabadell (Barcelona) havia citat com a imputats per aquesta mateixa setmana i per al mes d'abril a una vintena d'alcaldes i exalcaldes de la FMC, entre ells el de Cornellà (Barcelona), Antoni Balmón, una altra vegada al de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i a l'exalcaldessa de Badalona (Barcelona) Maite Arqué.
En aquesta peça, la jutge també va imputar a Manuel Bustos per malversar suposadament 14.060 euros públics de la Federació, destinats a formació, per regalar en l'any 2011 un total de 70 rellotges als membres de la cúpula de l'entitat municipalista." - lavanguardia.com