L'última iniciativa per aconseguir l'alliberament d'Arnaldo Otegi es va presentar la setmana passada al Parlament Europeu. Els seus impulsors han aconseguit el suport de 24 personalitats internacionals, entre les quals hi ha José Mujica, expresident de l'Uruguai; Angela Davis, activista i filòsofa afroamericana; Desmond Tutu, premi nobel de la pau, i Ken Livingstone, exalcalde de Londres. 
La campanya free Arnaldo Otegi, presos bascos a casa, aspira a accelerar la sortida de la presó de l'exdirigent de l'esquerra abertzale, prevista per a l'abril de l'any que ve. Otegi va ser detingut l'octubre de 2009 en el marc de l'operació Bateragune i va ser condemat a 8 anys per aquest Estat no democràtic que és l'EstatEspanyol, i el varen condemnar arbitrariament, sense proves, dit curt i ras, el varen condemnar políticament, com en els temps de Franco. Arnaldo Otegi i altres membres de la suposada nova cúpula de Batasuna, perquè al super-mega-inútil a l'hora de instruir els casos jutge Baltasar Garzon, li semblava, suposava o creia que es pensava que estaven intentant refer un nou partit. S'havia dit per activa i per pasiva que seria molt important tenir a l'esquerra abertzale, a la branca política d'ETA al Parlament Espanyol, a veure si entraven dins el joc democràtic, i així va ser fins que Batasuna va ser 
 il·legalitzada antidemocràticament per la represiva i injusta llei de partits que va fer el malalt d'Aznar amb la connivència de José Luis Rodriguez Zapatero i CIu i que deixava a cada elecció al país Basc o a Espanya a gairebé dues-centes mil persones sense poder votar la seva legítima opcio política. 
Ja sé que Arnaldo Otegi no es Gerry Adams, pero és tot el que tenim (o tenen), pitjor aquí que no tenim res de res, i engarjolarlo no només no és una solució sinó que en desactivar-lo es fa un flac favor al País Basc i a la mateixa Espanya.

Mai millor que ara es podria dir que Espanya és una unitat de destí en lo irracional, i amb la seva actitud com a Govern i amb la Justícia a dit del propi Govern, els morts d'ETA i l'enquistament de la situació al País Basc no és ja responsabilitat només del món abertzale, ells amb la seva intransigència en són còmplices i responsables. L'atzucac del tauler d'escacs del País Basc només es pot arreglar per la via política, aqui no val l'escac i mat ni el mat del pastor, l'ùnic que hi ha es un enroc negatiu, i així no anem enlloc.


Es demanava un gest, un comunicat a la Banda i ja l'ha fet, i aquesta vegada va en serio, entre altres coses perquè no té gaires opcions més. La posada en escena no és que animi molt i sona a 'deja vú',  però es part del joc, de la mateixa manera que ho són les respostes de manual del Govern i oposició. Però rere aquesta escefinicaciò barroera, reiterativa i esperada d'uns i altres, caldria saber que es parla entre bambalines i aqui és on Otegi en llibertat tindria molt a fer i dir. 

Cal no oblidar que el Govern Espanyol és cómplice i corresponsable de molts dels assassinats d'ETA, entre ells el d'Hipercor que podien haber evitat, perquè algún mort de tant en tant (o uns quants) pels assassins d'ETA (no són terroristes) ja els hi anava bé. El peatge polític a pagar els sortia gairebé gràtis, molt més que negociar l'independència del país Basc que és la mare dels ous de la reivindicació abertzale. 

Desactivada que no desmantellada com està ETA, dòna més motius encara per demanar l'alliberament d'Otegi i tambè l'acostament dels presos, que aquest és un altre acte il·legal d'aquest Govern, de fet la il·legalitat és l'estat natural d'aquest Govern i el Partit Popular, que tant s'omplen la boca amb la Constitució brandant-la com l'imperi de la llei, d'ells, els grans defraudadors del fisc, que s'en pot esperar.

Aquesta campaña engegada sota aquest hastag freeArnaldoOtegi pot ser la definitiva per aconseguir la seva llibertat, seria un acte de Justicia.