"L’exili, a part de la negació de la llibertat pàtria, és el pitjor càstig per a un intel·lectual compromès, i no se l’hi pot retreure aquest fet, car des de l’exili es poden resguardar els vincles i els sentiments patris, que permetran ser mantinguts i retrobats en recuperar la llibertat, puix, els que es queden, corren el perill, malgrat la seva animadversió pels opressors d’acabar col·laborant o transigint davant d’ells. - El Marmessor de la Ignorància"
Aquest és el concepte que tinc o tenia de l'exili, la o les persones que han d'abandonar forçadament el seu pais per culpa d'una guerra o d'un cop d'Estat. Ahir, i a propòsit de l'escrit sobre el vot exterior, se'm va dir tot i que em costa d'entendre, que una persona que treballa fora del seu país és tambè un exiliat, no politic però si laboral, encara que em sembla que l'actual Govern del Pp en deia desplaçats, que no deixa de ser un mer eufemisme. De fet els grecs de l'exili en deien ostracisme.
Aqui hi ha totes les possibilitats d'exili que contempla el diccionari:
1 1 m. [LC] [HIH] [PO] Expatriació, voluntària o forçosa, especialment per motius polítics. Fou condemnat a l'exili.1 2 m. [HIH] [PO] Lloc on viu la persona exiliada.1 3 m. [LC] Obligació de viure fora d'un lloc, lluny d'una persona, que hom enyora.2 m. [LC] [HIH] [PO] Sojorn obligat fora de la pàtria.
.... encara que els que tenim una edat i sense haber viscut la guerra civil, sistematicament associem exili a exili politic, que de fet és el que que crec hauia de ser, per què d'aquest no se'n por tornar un cap de setmana en un vol de Ryanair
Estamos de acuerdo totalmente. Siempre es una cuestión política , y donde el pellejo te va en juego.
ResponEliminaEjemplo : El Sr Tarradellas frente al gobierno del cabo Paco.
Ejemplo : José María Sagarduy (alcalde de Sestao) amenazado de muerte por ETA.
Hay otro tipo de diásporas, que no exilio, es el del trabajo. Pero no podemos decir que me exilio en Navarra porque aquí, en Barcelona, la faena de soldador es imposible de encontrar.
Tenemos la fortuna del lenguaje, y tenemos la gran ventaja de usar unas 7.000 palabras (aunque hoy por hoy, según los lingüistas utilizamos no más de 4.000),.
El exilio es una palabra muy dura y hay un ejemplo que creo nos puede servir:
Los sirios en este momento se les puede considerar exiliados, temen por sus vidas porque El Asad va a por el que no está de su parte; sin embargo, las personas que nos vienen en patera del Magreb (ya se que generalizar con esto es una banalidad) vienen en busca de trabajo, siendo esta una migración, que no un exilio.
Parece que la palabra emigrante y la palabra inmigrante se quiere suplir por la de exiliado, y son en su concepto similares, pero en su significado , diferentes.
Gracias por tu atención y por ser una persona equilibrada y ecúanime, y no te vendo la moto, pero puedes estar seguro de que no hablo, ni pongo en otras páginas con la libertad que me otorgas aquí.
No me quiero complicar la vida, ni discutir, pero hay cosas que no se pueden aceptar por simple sentido común "seny", que dirían en Catalunya.
Un abrazo de los más fuertes...
Como siempre...Salut ¡¡¡¡
Res més hi ha a afegir Miquel.... una abraçada.
ResponElimina