"L’exili, a part de la negació de la llibertat pàtria, és el pitjor càstig per a un intel·lectual compromès, i no se l’hi pot retreure aquest fet, car des de l’exili es poden resguardar els vincles i els sentiments patris, que permetran ser mantinguts i retrobats en recuperar la llibertat, puix, els que es queden, corren el perill, malgrat la seva animadversió pels opressors d’acabar col·laborant o transigint davant d’ells. - El Marmessor de la Ignorància"

Aquest és el concepte que tinc o tenia de l'exili, la o les persones que han d'abandonar forçadament el seu pais per culpa d'una guerra o d'un cop d'Estat. Ahir, i a propòsit de l'escrit sobre el vot exterior, se'm va dir tot i que em costa d'entendre, que una persona que treballa fora del seu país és tambè un exiliat, no politic però si laboral, encara que em sembla que l'actual Govern del Pp en deia desplaçats, que no deixa de ser un mer eufemisme. De fet els grecs de l'exili en deien ostracisme.

Aqui hi ha totes les possibilitats d'exili que contempla el diccionari:

1 1 m. [LC] [HIH] [PO] Expatriació, voluntària o forçosa, especialment per motius polítics. Fou condemnat a l'exili.1 2 m. [HIH] [PO] Lloc on viu la persona exiliada.1 3 m. [LC] Obligació de viure fora d'un lloc, lluny d'una persona, que hom enyora.2 m. [LC] [HIH] [PO] Sojorn obligat fora de la pàtria.

.... encara que els que tenim una edat i sense haber viscut la guerra civil, sistematicament associem exili a exili politic, que de fet és el que que crec hauia de ser, per què d'aquest no se'n por tornar un cap de setmana en un vol de Ryanair