OSTRES, PUC GUANYAR EL NOBEL!


L'escriptora bielorussa Svetlana Alexiévich, de 67 anys, és la guanyadora del Premi Nobel de Literatura 2015. El dictamen de l'Acadèmia sueca destaca "els seus escrits polifònics, un monument al sofriment i al coratge en el nostre temps". Escriptora i periodista, ha retratat en llengua russa la realitat i el drama de gran part de la població de l'antiga URSS, així com dels sofriments de Txernòbil, la guerra de l'Afganistan i els conflictes del present. És molt crítica amb el Govern bielorús. "Respecto el món rus de la literatura i la ciència, però no el món rus de Stalin i Putin", ha dit l'autora en una roda de premsa a Minsk, després de l'anunci del guardó. En castellà només s'ha publicat d'ella veus de Txernòbil, i en català res.
Ja ho deia fa quatre anys, i seguim amb la mateixa tónica als premis Nobel de Literatura: es donen a escriptors desconeguts, o poc coneguts, d'avançada edat i escassa difusió de la seva obra, o en algun cas a barruts com Cela o al fatxa innombrable de la ciutat i els gossos que ara se'ns ha enamorat de la porcellana. 
Ets espés?, tens un cognom rar?, avançada edat i no et coneix gairebé ningú; aleshores tens molts números per guanyar el Nobel de Literatura i també la creu de Sant Jordi. Ostres!, jo el puc guanyar, sóc espés, tinc una edat, un cognom rar i em coneixen quatre gats, escric en una llengua minoritària, que això també ajuda. A veure l'any vinent.


afegitó: Monzó te un conte molt bo sobre aquest tema.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Ostres...el meu veí..el Monzó, Monçó...no sé, ara el que paga manda...
  No m´agrada gens, una mica si, pero gens...
  salut

  ResponElimina
 2. el conte aquest que et dic de Monzó és molt bo, va d'ùn home que espera rebre el premi Nobel....

  ResponElimina
 3. El conte és 'DAVANT DEL REI DE SUÈCIA' dins 'EL MILLOR DEL MONS'

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada