Un psicòleg nord-americà creu haver trobat la resposta sobre l'origen de les creences religioses dels humans. Segons la teoria de Steven Reiss, catedràtic de la Universitat d'Ohio, la gent creu en Déu només per satisfer 16 desitjos bàsics.

"No importa si Déu existeix o no, ja que la creença religiosa té com a objectiu la satisfacció dels nostres desitjos humans bàsics", cita al psicòleg Steven Reiss el diari britànic 'Sunday Express'. En concret, Reiss, autor d'un nou llibre 'The 16 Strivings for God', opina que la religió no és més que un mitjà per satisfer 16 desitjos bàsics presents en tots els humans.

Aquests desitjos inclouen la curiositat, l'acceptació, la família, l'honor, l'idealisme, la independència, l'ordre, l'activitat física, el poder, el romàntic, l'estalvi, el contacte social, el menjar, l'estatus, la tranquil·litat i la venjança.

Així mateix, el catedràtic opina que perquè qualsevol religió prosperi, ha de apel·lar a diferents nivells de la naturalesa humana. "Si vol construir una religió que tingui molts seguidors, ha de dirigir-se a tots els desitjos humans tant en forma forta com feble", afirma Reiss. Aquesta necessitat de satisfer totes les necessitats també és la raó per la qual la religió és plena de contradiccions.

En el seu llibre, el catedràtic rebutja els intents anteriors d'explicar la religió a través de la psicologia, que es basaven en la teoria que la religió proporciona un marc moral i és una manera d'enfrontar a la mort. Així mateix, Reiss explica que hi ha diferents interpretacions de la religió a causa que diferents persones experimenten els 16 desitjos naturals en diferents nivells.

El psicòleg ha arribat a aquestes conclusions després d'estudiar com 100.000 persones abordaven diferents objectius. "Hem estudiat 270 diferents creences i pràctiques religioses i com es relacionen amb els desitjos humans bàsics", ha sostingut Reiss.

Així mateix, el catedràtic assegura que en alguns casos, la personalitat d'una persona pot determinar si seguirà una religió o no. Una persona que és independent pot estar més interessada a ser autosuficient que en confiar en la religió. Alhora, aquells que tinguin un nivell d'independència sota poden sentir-se atrets cap a la interdependència de la religió i l'organització de l'església.

Si heu tingut la paciència de llegir totes les bestieses que diu aquest home i heu arribat fins aqui, heu de saber que Reiss no ha entès res, primer per què hi ha moltíssima gent al món que no creu en déu, en cap déu, no hi ha cap motiu lògic i raonable per fer-ho, ni te cap sentit, ans al contrari el que s'hauria d'intentar esbrinar és per què gent lúcida, intel·ligent i amb sentit comú creu en algun déu, per què aixo si que és estrany i digne d'estudi, aspecte que Reiss entenc no ha fet. 

Els homínids hem estat els únics animals dins la naturalesa que hem necessitat d'inventar-nos en un enorme acte de vanitat un déu a la nostra imatge i semblança, i en el cas del Déu de la secta dels cristians, com a negoci no està malament, deu ser l'Esglesia catòlica l'empresa més antiga de la humanitat, encara que també és la gran vergonya eterna de la humanitat.

No entenc doncs, a l'inrevès que el psicoleg Reiss, que algú mitjanament lúcid i minimament intel·ligent, cregui sincerament, de veritat en algún déu, ni eamb una ni en setze maneres, sóc incapaç d'entendre-ho. Ho sento, però així ho veig. Jo no crec en déu, en cap déu, no el necessito, és més ni tan sols en puc abominar en no existir, en no ser res, una simple entelequia.

sbd - 26.10.2015