SUPERAR EL JO


M'atrau la filosofia hindú el propòsit essencial de la qual és el de superar el jo: tot el que faig i tot el que penso és únicament jo i desgràcies del jo. Mentre actuem tenim una finalitat; un cop acabada, la acció no té més realitat per a nosaltres que la fi que hem perseguit. Res consistent havia, doncs, en tot això, excepte el joc. Però n'hi ha que tenen consciència d'aquest joc durant l'acció mateixa: viuen la conclusió a les premisses, el realitzat en el virtual, minen el seriós pel fet d'existir. La visió de la no-realitat, de la manca universal, és el resultat combinat d'una sensació quotidiana i d'un brusc tremolor. Tot és joc: sense aquesta revelació fulminant, la sensació que un arrossega al llarg dels dies no tindria aquest segell d'evidència que necessiten les experiències metafísiques per distingir-se de les seves imitacions: els malestars. Doncs tot malestar no és sinó una experiència metafísica avortada.

E.M.CIORAN - DE LA INCONVENIÈNCIA DE NÈIXER. 
Comparteix:  

Comentaris

  1. Habla de metafísica y lo acepto. Lo que está claro es que es anti-neopositivista, ya sabes, tdo el movimiento creado a partir de 1914 en donde sólo las causas que se pueden comprobar y por lo tanto medir, son los válidos.
    O sea que, la frustación, el desasosiego, la tristeza, el amor y todo lo que comporta de inmedible, no es importante.
    Cuando se invente un termómetro para medir el malestar , al igual si que muchos se convenceran que tal efecto existe y es real.
    Salut

    ResponElimina
  2. si, nomès que Cioran simplement era un optimista ben informat, el que en diuen un pesimista. I de fet, res no és important,des del moment el que pot deixar de ser.ho passat un temps, el desasosseg, la tristesa, l'amor, són importants temporalment, per tant jo són relativament.

    salut

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada