«No conec res més idiota que morir en un accident de cotxe», va dir Albert Camus, el 3 de gener de 1960, en referència a la pèrdua de Fausto Coppi, després que alguns diaris europeus publiquesin per error que aquesta havia estat la causa de la mort de l'històric ciclista. L'endemà, el mateix Camus, es deixava la vida sobre l'asfalt de la carretera de Borgonya, a prop de La Chapelle Champigny.
Va passar quan el seu amic i editor Michel Gallimard conduïa a gran velocitat la seva Facel Vega en una recta sense obstacles i el pneumàtic va rebentar. El Premi Nobel de Literatura 1957 anava a la dreta del conductor. «La topada amb un arbre va ser tan violent que el vehicle es va partir en tres trossos, i Camus va anar a parar als seients posteriors. La mort del famós escriptor va ser instantània ».


El cotxe va quedar tan destrossat que es va trigar molt de temps a extreure el cadàver de l'escriptor d'entre les restes del cotxe. Gallimard, en canvi, va ser traslladat greu a l'hospital i la seva dona i la seva filla van patir tan sols contusions. Avui es compleixen 56 anys de la seva mort. Camus tenia només 47 anys i tan sols tres abans havia aconseguit el Nobel de literatura. Va ser el segon escriptor més jove de la història en aconseguir-per darrere de l'anglès Rudyard Kipling, que va rebre el guardó el 1907 amb 42 anys, un menys que Camus- i va arribar a dir en una ocasió que la seva obra no havia fet més que començar . Ningú ho hagués dit a jutjar per novel·les com «L'estranger» (1942), «La pesta» (1947) o «La caiguda» (1956), que recomano, són plenament vigents a dia d'avui.

Us deixo unes cuantes frases d'ell que reflecteixen el seu pensament.

1. «No ser estimat és una simple desventura. La desgràcia de debò és no saber estimar.»
2. «Pot ser que el que fem no ens doni la felicitat, però si no fem res no hi haurà felicitat.»
3. «L'èxit és fàcil d'obtenir però difícil de merèixer.»
4. «L'estupidesa sempre insisteix.»
5. «Per a la majoria dels homes, la guerra és la fi de la soledat; per a mi, és la soledat absoluta.»
6. «La tirania totalitària no es construeix en funció de les virtuts dels totalitaris, sinó de les mancances dels demòcrates.»
7. «L'ésser humà té dues cares: no pot estimar sense estimar-se.»
8. «Tot i les il·lusions racionalistes, o fins i tot marxistes, tota la història del món és la història de la llibertat.»
9. «Tenim el costum de viure abans de pensar.»
10. «La decisió més important que prenem cada dia és no suicidar-nos.»
11. «Feliç i jutjat, o bé absolt i miserable.»
12. «Innocent ho és qui no necessita explicar-se.»
13. «Totes les desgràcies de l'ésser humà passen perquè no parlem clar.»
14. «No crec en Déu, m'avorreix.»
15. «Un home sense ètica és una bèstia salvatge deixada anar a aquest món.»
16. «Una premsa lliure pot ser bona o dolenta, però sense llibertat, la premsa mai serà una altra cosa que dolenta.»
17. «Sempre he cregut que si bé l'home esperançat en la condició humana és un boig, el que desespera dels esdeveniments és un covard.»