JUBILAT, NO ESCRIGUIS


Autors i escriptors de renom s'han vist sorpresos en els últims mesos amb cartes de la Seguretat Social que els instaven a tornar les seves pensions cobrades alhora que cobressin drets d'autor. Segons el Ministeri d'Ocupació és incompatible cobrar el 100% de la pensió i ingressar per una activitat que supera el salari mínim interprofessional, 9.000 euros.
La polèmica suscitada obre el debat sobre la compatibilitat de cobrar una pensió i realitzar, alhora, treballs remunerats. I fins i tot entre ministeris del mateix Govern ha discrepàncies. Hisenda veu amb bons ulls que es treballi durant la jubilació, ja que suposa generar ingressos via impostos. La Seguretat Social ho impedeix, encara que els arguments que sosté no són molt sòlids.
En el cas dels creadors hi absurds com que els hereus sí que poden beneficiar-se de drets generats per les creacions dels seus avantpassats i, alhora, cobrar el 100% de la seva jubilació. En vida, els creadors només podran gaudir dels seus drets quan estiguin en actiu. Però quan es jubilen, no. I fins i tot no poden rebre premis per una novel·la, perquè en aquest cas haurà de decantar-se per la seva pensió o el premi.
"La Seguretat Social exigeix ​​que demostris que els ingressos de drets d'autor no es generen a partir de la teva activitat habitual. Si no pots demostrar que has dedicat tota la teva vida a una altra cosa ets culpable", explica Carlos Muñoz, assessor jurídic de l'Associació Col·legial d'Escriptors.

Des de 1998 la pensió i els drets d'autor eren compatibles. Però des de fa dos anys el Govern va decretar la incompatibilitat. Si el declarat per drets d'autor és més gran que els 9.000 euros ets un defraudador. La Seguretat Social vol estalviar i no fa distincions, tot i que Hisenda si. Les associacions s'han reunit i presentat un manifest el passat novembre contra la mesura, encapçalats per Juan Goytisolo, Forges i José Mercé.

"A Europa és totalment compatible la realització de treballs intel·lectuals amb una pensió al 100%", explica Carlos Muñoz. "La majoria dels acusats van cotitzar pels seus oficis, no són cotitzants com a escriptors. 
El 90% dels nostres associats no guanya més de 20.000 euros en drets d'autor". I avisa els escriptors més grans de 65 anys: si guanyes el Premi Planeta (600.000 euros) ja pots renunciar a la teva pensió...

.... Doncs sí, si guanyes el Planeta has de renunciar a la teva pensió, són incompatible per llei ambues prestacions. De fet, la questió és bastant senzilla, els drets d'autor del treballs efectuats en edat laboral, entenc és legal cobrarlos a banda de la pensió, mentre es segueixin devengant, com ho fan els hereus dels autors en cas de mort; ara, si publiques una novel·la ja jubilat és diferent, ja no pots cobrar drets d'autor, o si els cobres has de renunciar a la pensió, al cap i a la fi, un jubilat (ho vaig estar mirant) si treballa i cotitza, l'import que perceb per la seva feina se li descompta de la pensió de jubilació, i un escriptor no deixa de ser un treballador, qualificat, d'acord, com ho són també molts treballadors jubilats. Ja ho deia Stewe Wonder, si ets jubilat, no escriguis. 

Aquí, el millor és ser expresident de Govern, cobres una bona pensió, pots presidir consells d'administració, donar conferencies, etc etc, tpot asixò cobrant trinco trinco i oblidar-te de l'IRPF sovint, cap problema, això és jauja...
Comparteix:  

Comentaris

 1. Incomprensible...no encuentro lógica.

  ResponElimina
 2. Home, si tu, un cop jubilat treballes i cobres oficialment uns diners per la teva feina, t'ho descompten de la pensió, ho sé per què ho vaig estar mirant per mi.

  ResponElimina
 3. Crec que la pensió per jubilació, un cop ja ets jubiltat (és a dir que t'han fet una liquidació per tots els anys cotitzats) hauria de ser INTOCABLE, fins i tot considero que no els hi haurien de treure res per l'IRPF si només es perceb la pensió de jubilació, que això ho veig com una estafa, perque si t'han liquidat i ja has cotitzat per què t'han de tocar la pensió? Son rídiculs. Ara bé, sota el meu criteri, si estàs jubilat i a la vegada treballes considero que només hauries de pagar impostos sobre els rendiments del treball, mai de la pensió!! És vergonyòs i es que a més ho considero una estafa.

  ResponElimina
 4. Doncs resulta que si que descompten l'IRPF als jubilats, a mi més de 300 euros al més, encara que despres de la renda m'en retornen uns 800, pero fes números, i consti que no ho entenc, IRPF vol dir impost del rendiment de les persones físiques i jo ja no rendeixo. Però com fan el que volen....

  ResponElimina
 5. M'he perdut, la cosa em supera. Per altra banda, et recordo que hi ha pensions que no les paga la Seguretat Social, no sé si moltes o poques.

  ResponElimina
 6. Si son plans de pensions particulars, aqui la SS no pot fer-hi res. SÓN ELS TEUS DINERS que ja han pagat els seus impostos. Pero si ets autònom o pensionista per que hagis cotitzat, els diners que ingressis mensualment per alguna feina et seran descomptats de la pensió, i en el cas dels escriptors hauria de ser el mateix, a efectes de la SS, escriure, és una feina més, com fer de comercial, manobre o pintor.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada