ÚLTIMS ESCRITS:
latest

468x60

header-ad

HOMEOPATÍA


La Universitat de Barcelona (UB) ha decidit suprimir el màster en homeopatia que impartia des de l'any 2004 arran d'un informe desfavorable de la facultat de Medicina per "falta de base científica". La supressió d'aquests estudis, que eren de caràcter bianual i en què aquest curs s'havien matriculat 20 alumnes, es meditava des de feia mesos ja que s'havia augmentat la controvèrsia... científica que generava, ha admès un portaveu de la UB.

El màster l'oferia l'institut de formació contínua de la UB (IL3), "i per tant no era una titulació pròpia de la universitat", ha insistit el mateix portaveu. Últimament estava sent molt qüestionat, després que el Sistema d'Acreditació Mèdica, un organisme en què estan representats el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, hagués retirat el seu reconeixement oficial a tots els cursos d'Homeopatia que s'imparteixen a Espanya.

Davant aquesta circumstància i després de l'informe negatiu de la facultat de Medicina, la UB va decidir dimarts passat eliminar el postgrau en Homeopatia per a Farmacèutics/Màster de Medicina Homeopàtica de la seva oferta per al pròxim curs. En el màster, que tenia un cost de 6.940 euros, es van matricular 32 alumnes el curs 2010-2012; 27 més hi van participar el 2012-2014, i una vintena en el d'aquest any, que, malgrat la seva supressió, obtindran la corresponent titulació a l'octubre. Els únics estudis de Medicina Alternativa que seguirà impartint l'IL3 són els d'Acupuntura.

L'Homeopatia és un sistema de medicina alternativa creat el 1796 per Samuel Hahnemann basat en la seva doctrina de "el que és similar cura el que és similar" i està considerada una pseudociència que no és reconeguda per alguns científics. No obstant, la Societat Espanyola de Medicina Homeopàtica (SEMH) la defineix com "un mètode terapèutic que utilitza medicaments homeopàtics per restablir la salut del pacient".

Aquests medicaments se seleccionen de forma individual per al malalt en funció de la llei de similitud, enunciada per Samuel Hahnemann, fundador de l'Homeopatia, a finals del segle XVIII.

"La llei de similitud o llei dels semblants diu que una substància capaç de produir una sèrie de símptomes en una persona sana és també capaç de curar símptomes semblants en una persona malalta, administrant aquesta substància en dosis mínimes", afegeix la SEMH, que defensa que l'eficàcia de l'Homeopatia l'avalen els més de 200 anys d'experiència clínica de metges homeòpates d'arreu del món.

Tot i que la medicina està oficialment contra l'homeopatia, hi ha molts metges que estan a favor. No es tracta de coses oposades. L'homeopatia és combatuda sistemàticament. Es repeteix fins a la sacietat que no té base científica, però els que ho repeteixen no la coneixen i la confonen amb el curanderisme. Em pregunto quina base científica tenen les assignatures com Religió, filosofía, física, ciencies polítiques, o matemátiques, que entre altres s'imparteixen a la UB. 

Els professors que la imparteixen són metges titulats. Els metges que l'apliquen són metges titulats. Parlar de la "llei de la similitud" és simplificar. No dir tota la veritat és no dir la veritat. L'homeopatia té més a veure amb la medicina tradicional i les vacunes segueixen el mateix principi de la homeopatia, però això no li interessa confessar a l'establishment mèdic.

Empreses farmacèutiques, metges, farmacèutics, investigadors, rebutgen l'homeopatia fins que aquesta comenci a ser un bon negoci, incloent-la en el sistema comercial, que en el fons és del que es tracta. I que no em vinguin els científics amb el conte de les investigacions i assaigs i els diners que costen. Aquests estan orientats a fer negocis descomunals cronificant malalties, amagant fórmules efectives, obstaculitzant la llibertat de patent. El que no poden controlar ho demonitzen. L'homeopatia és innòcua, l'autosuggestió ajuda, i no entenc que s'hagi suprimit el master per part de la UB. No es tracta doncs d'estar a favor o en contra de la Homeopatia, és una opció médica més de lliure elecció tan o més válida com la medicina tradicional de tota la vida, el que passa és que ja no queden arbolaris. 
L'una i l'altra, homeopatia i medicina tradicional i herbes remeieres estàn molt allunyades de les alimanyes rapinyaires de les farmaceútiques, que no pretenen i volen curar a ningú, sinó - com deia - cronificar malalties i atiborrar de pastilles sobretot a la gent gran, drogant-los, vaja!, i amb un cost molt elevat per l'administració.

« PREV
NEXT »

7 comentaris

 1. Yo no se lo que es la homeopatía, solo se que es en los hospitales donde más gente muere, por eso procuro evitarlos.

  "Del médico y del mulo, cuanto más lejos, más seguro.."

  Cuando estuve en China me explicaron los fundamentos de la misma, y la verdad es que me parecieron interesantes...

  ResponElimina
 2. De la Medicina china, me referia...

  ResponElimina
  Respostes
  1. ya entendí que te referías a la medicina China. Mira Daniel, la gente está atiborrada de medicamentos a menudo innecesarios, porqué es más fácil recetar que curar, y ahí reside el negocio de las multinacionales farmacéuticas.

   Elimina
 3. Francesc, no siguis tan xulo i mira d'informar-te una mica més. El mètode científic és l'únic que no admet discussió, perquè és l'únic que s'està discutint permanentment a si mateix.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Pues aquí no parece que discuta mucho sobre si mismo, más bien, lo contrario.
   Ha habido científicos hace siglos que decían que la tierra era plana y que el mundo nació en el 4.027 A.C.
   Hubo ingenieros y médicos en el siglo XIX que afirmaban desde sus cátedras que el hombre explotaría si viajaba a más de 100 Km/H...

   Elimina
  2. El métode cientific Allau, és més que discutible, més que curar palia, i sobreto cronifica. Estic segur que la curació de la sida ert5a vpossible molt abans i no s'ha produït, convé de més anar receptant medicaments, de fet això éds un metge, un receptador de medicaments, sovint de drogues. Si tens algun avi a casa i t'en vols desfer, ingresal a un hospiral. Durará poc i si és al General de Catalunya, encvara menys. No hi ha cap base científica que superi la prova del cotó.... aH! Allau, el mètode científic té muns bonics TV de plasma a casa o viatges al Carib per receptar determinats medicaments, i fixa't com va funcionasr de bé amb la Tahlidomila, edls quals afectats per cert, a Espanya encara no han rebut cap indemnització.

   Elimina
  3. Daniel, para muestra de lo que dices: un botón:

   En 1875 el máximo responsable de la oficina de patentes de Estados Unidos de América, presentó su dimisión, alegando que como estaba ya todo inventado, no quería dañar inútilmente el gasto del erario público con su sueldo y el de sus colaboradores. Aducía que después del invento de pequeñas inutilidades como el cine, el avión o el automóvil, que no iban más allá de ser un puro divertimento, todo lo que era fundamental para el desarrollo de la sociedad ya existía y habíamos llegado al límite de nuestras posibilidades.

   Elimina