La Universitat de Barcelona (UB) ha decidit suprimir el màster en homeopatia que impartia des de l'any 2004 arran d'un informe desfavorable de la facultat de Medicina per "falta de base científica". La supressió d'aquests estudis, que eren de caràcter bianual i en què aquest curs s'havien matriculat 20 alumnes, es meditava des de feia mesos ja que s'havia augmentat la controvèrsia... científica que generava, ha admès un portaveu de la UB.

El màster l'oferia l'institut de formació contínua de la UB (IL3), "i per tant no era una titulació pròpia de la universitat", ha insistit el mateix portaveu. Últimament estava sent molt qüestionat, després que el Sistema d'Acreditació Mèdica, un organisme en què estan representats el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, hagués retirat el seu reconeixement oficial a tots els cursos d'Homeopatia que s'imparteixen a Espanya.

Davant aquesta circumstància i després de l'informe negatiu de la facultat de Medicina, la UB va decidir dimarts passat eliminar el postgrau en Homeopatia per a Farmacèutics/Màster de Medicina Homeopàtica de la seva oferta per al pròxim curs. En el màster, que tenia un cost de 6.940 euros, es van matricular 32 alumnes el curs 2010-2012; 27 més hi van participar el 2012-2014, i una vintena en el d'aquest any, que, malgrat la seva supressió, obtindran la corresponent titulació a l'octubre. Els únics estudis de Medicina Alternativa que seguirà impartint l'IL3 són els d'Acupuntura.

L'Homeopatia és un sistema de medicina alternativa creat el 1796 per Samuel Hahnemann basat en la seva doctrina de "el que és similar cura el que és similar" i està considerada una pseudociència que no és reconeguda per alguns científics. No obstant, la Societat Espanyola de Medicina Homeopàtica (SEMH) la defineix com "un mètode terapèutic que utilitza medicaments homeopàtics per restablir la salut del pacient".

Aquests medicaments se seleccionen de forma individual per al malalt en funció de la llei de similitud, enunciada per Samuel Hahnemann, fundador de l'Homeopatia, a finals del segle XVIII.

"La llei de similitud o llei dels semblants diu que una substància capaç de produir una sèrie de símptomes en una persona sana és també capaç de curar símptomes semblants en una persona malalta, administrant aquesta substància en dosis mínimes", afegeix la SEMH, que defensa que l'eficàcia de l'Homeopatia l'avalen els més de 200 anys d'experiència clínica de metges homeòpates d'arreu del món.

Tot i que la medicina està oficialment contra l'homeopatia, hi ha molts metges que estan a favor. No es tracta de coses oposades. L'homeopatia és combatuda sistemàticament. Es repeteix fins a la sacietat que no té base científica, però els que ho repeteixen no la coneixen i la confonen amb el curanderisme. Em pregunto quina base científica tenen les assignatures com Religió, filosofía, física, ciencies polítiques, o matemátiques, que entre altres s'imparteixen a la UB. 

Els professors que la imparteixen són metges titulats. Els metges que l'apliquen són metges titulats. Parlar de la "llei de la similitud" és simplificar. No dir tota la veritat és no dir la veritat. L'homeopatia té més a veure amb la medicina tradicional i les vacunes segueixen el mateix principi de la homeopatia, però això no li interessa confessar a l'establishment mèdic.

Empreses farmacèutiques, metges, farmacèutics, investigadors, rebutgen l'homeopatia fins que aquesta comenci a ser un bon negoci, incloent-la en el sistema comercial, que en el fons és del que es tracta. I que no em vinguin els científics amb el conte de les investigacions i assaigs i els diners que costen. Aquests estan orientats a fer negocis descomunals cronificant malalties, amagant fórmules efectives, obstaculitzant la llibertat de patent. El que no poden controlar ho demonitzen. L'homeopatia és innòcua, l'autosuggestió ajuda, i no entenc que s'hagi suprimit el master per part de la UB. No es tracta doncs d'estar a favor o en contra de la Homeopatia, és una opció médica més de lliure elecció tan o més válida com la medicina tradicional de tota la vida, el que passa és que ja no queden arbolaris. 
L'una i l'altra, homeopatia i medicina tradicional i herbes remeieres estàn molt allunyades de les alimanyes rapinyaires de les farmaceútiques, que no pretenen i volen curar a ningú, sinó - com deia - cronificar malalties i atiborrar de pastilles sobretot a la gent gran, drogant-los, vaja!, i amb un cost molt elevat per l'administració.