Els llibres ens permeten espiar la ment de l'autor, però què passaria si poguéssim aconseguir una connexió directa en el seu lloc? ¿I si poguéssim fer preguntes específiques sobre les seves experiències, rebre respostes immediates, i escoltar les seves històries de primera mà? Una biblioteca a Dinamarca està tractant d'aconseguir precisament això, perquè la gent pugui llegir els 'llibres humans'.

A la 'biblioteca humana', els lectors exploren un catàleg i trien el títol sobre el que els agradaria saber més. Quan decideixen un títol, són portats a una àrea de conversa per conèixer el seu 'llibre humà', que narrarà la història en els pròxims 30 minuts. El 'llibre humà' pot ser qualsevol classe de persona, una prostituta, un director de la funerària, un polític, o fins i tot un nen, amb una increïble història per explicar. Alguns dels títols passats van incloure La història d'un gitano, un veterà de la Guerra de l'Iraq, un noi d'orfenat, un fill de supervivents de l'Holocaust, un atleta olímpic, una dona grossa, o un Cristià crític.


La 'biblioteca humana' va ser creada per l'ONG 'Stop the Violence' l'any 2007, com un mitjà per facilitar les converses i millorar l'entesa entre les persones que mai podrien interactuar entre si en la vida real. "En aquell moment hi havia persones de diferents cultures, diferents religions, diferents races, venint a Dinamarca, i alguns danesos van ser temorosos d'aquest tipus d'invasió", va explicar Veena Torchia, tutor per a les persones sense llar en Crisi, una organització sense ànim de lucre que organitza la biblioteca humana en diverses parts del Regne Unit.

"Així que un grup de joves es van reunir, i vaig pensar que seria una gran idea que la gent sigui capaç de dialogar amb gent amb la que normalment no parlaria. Així que, en realitat, la biblioteca humana és una plataforma per al diàleg, una plataforma per desafiar els prejudicis i estereotips, i crear més d'un tipus de cohesió social ".

 

El primer esdeveniment va ser presentat al Festival de Roskilde de Copenhaguen, un dels més grans festivals d'estiu a Europa. Des de llavors, s'ha estès a més de 50 països de tot el món. El meravellós de la biblioteca humana és que pot fer-se en qualsevol part del món, tot el que es necessita és gent que vulgui explicar les seves històries, i persones disposades a escoltar.

No és Bradbury a Farenheit 451º i els seus homes llibre, però més o menys vindría a ser el mateix o almenys la font on s'han inspirat per aquesta meravellosa realitat que és la 'biblioteca humana'