La presència d'unitats militars amb els seus uniformes i els comandaments en processons catòliques hauria d'ofendre a tot ciutadà que entengui que les institucions de l'Estat no estan al servei de cap confessió, no estan concebudes ni s'han d'usar per adornar-les com si fossin manaies o soldats romans d'attrezzo, i haurien de mantenir una escrupolosa neutralitat religiosa. Als catòlics de veritat, a més, hauria de remoure'ls que en una celebració del que ells creuen és la mort del fill de Déu, per amor a l'home per a la seva redempció, etc, etc, hi aparegui simbologia militar. A Jesucrist el van escortar els soldats - cert - però va ser per ajusticiar-lo.

I no em surtin ara en què és una tradició. Una tradició només és una cosa que es repeteix des de fa molt de temps i pot ser una barbaritat com ho és, sens dubte, la tradició de l'ablació en molts països musulmans, o la d'assotar-se fins a sagnar a Filipines. Aquí del que hi ha tradició és de barrejar els poders de l'Estat amb els poders fàctics per mostrar i demostrar al poble que el poder és un i que millor anar amb compte. Així que seguim tenint a ministres que condecoren verges i a estàtues que porten faixí de general, i algun cristo que ens cau de tant en tant. I tot tan normal, com ha estat tota la vida, només cal recordar com l'Església estava al costat dels colpistes en altres temps, i aquests no fan més que tornar-els-hi el favor i de passada avisar-nos, com deia, que anem amb compte.


.


Hi ha qui considera una ofensa quedarse en sostenidor en una capella, i hi ha que considera que aquests fets ofenen més que ensenyar uns pits.