EL BARBARISME I LA COSTUM


A vegades cal escriure conscientment un barbarisme, doncs si no es fa, un text pot quedar coix o fora de context. Si aquest de Prudhomme, el començo amb 'El costum..." queda sense sentit o s'ha de modificar gairebè tot, car tota la resta està marcada pel 'La', o sia que el LA, és la clau... 

LA COSTUM

La costum és una forastera que suplanta la nostra raó, una vella mestressa de casa que s'instal·la a la llar. És discreta. humil i lleial. Coneix tots els racons. Mai ens ocupem d'ella perquè les seves atencións són invisibles.
Condueix els passos de l'home pel camí que ell hauria triat. Sap els fins que persegueix sense quen ell els hi hagi d'assenyalar, i li diu amb veu baixa: "Per aquí".
Treballant, en silenci per a nosaltres amb posat segur i sempre idèntic, té la vigilància a la mirada i la dolçor del son en els llavis. Però imprudent aquell que abandoni el seu jou, un cop conegut! Aquesta vella de pas monòton va adormint la jove llibertat, i tots els que, insensiblement s'han deixat guanyar per la seva força fosca, són homes per la fesomia, però són coses pels moviments - Sully Prudhomme

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. "i tots els que, insensiblement s'han deixat guanyar per la seva força fosca, són homes per la fesomia, però són coses pels moviments"

    Doncs, crec que té l'autoritat que li atorguem, no crec que totes les costums siguin fosques, algunes ens donen seguretat, tranquil·litat, benestar, fins i tot crec que alguns costums, recolzen la nostre personalitat, els nostres gustos.. però també és cert que els intrèpids no es conformen amb les costums, ja que la costum és mentalment com un sedant, no manifesta sorpreses, és sumament previsible, i quant n'abuses, caus en allò de la "rutina"
    Així que la cosa va a gustos i els gustos normalment responen a necessitats, aquestes necessitats son les que li donen sentit a les costums quotidianes, també hi hà costums que no son quotidianes i que serveixen normalment per deslligar-nos d'aquestes d'una manera sana, per netejar la gabia de hamster i apretar els cargolets de la roda perque pugui seguir caminant sense parar :D

    No sé qui va dir que som animals de costums... bé doncs ara que has sentit la frase de nou, sense pensar, contestem, quin animal t'ha vingut al cap? la resposta, curiosament em parlarà de les teves costums... és un estudi que estic fent a nivell personal, jajaja, la majoria de persones responen "un gos" és per rumiar-hi com les vaques...

    ResponElimina
  2. Per cert, la imatge és un barbarisme o una costum? o és les dues coses alhora?

    ResponElimina
  3. la imatge es una il·lustració Gemma. És el costum de posar una imatge a cada escritg, com som animals de costums, ens repetim molt i aixó ens fa molt previsibles, entre el seny i al rauxa, a vegades convé la disbauxa, sino com la lletra dels Sopa>: som rius de gent malferida per el temps.... i les costums.

    ResponElimina
  4. la imatge es una il·lustració Gemma. És el costum de posar una imatge a cada escritg, com som animals de costums, ens repetim molt i aixó ens fa molt previsibles, entre el seny i al rauxa, a vegades convé la disbauxa, sino com la lletra dels Sopa>: som rius de gent malferida per el temps.... i les costums.

    ResponElimina
  5. Ja veig que es una il-lustracio encara que desde la pantalla no deixa de ser una imatge, i no trobo que sigui previsible doncs per cada post en poses una diferent, jo t,ho preguntava perque no sabía quin significat te per tu aquesta il-lustracio amb l,escrit, a mi em parla de costum pero cada día tambe es diferent per aixo podría ser un barbarisme..

    ResponElimina
  6. intento posar una foto que tingui a veure amb el text que publico, encara que a vegades n'has de posar alguna de neutra com aquest paisatge. La plan tilla, t'obliga a posar una imatge, i intento sempre posar las més addient.

    salut

    ResponElimina
  7. Ja veig que es una il-lustracio encara que desde la pantalla no deixa de ser una imatge, i no trobo que sigui previsible doncs per cada post en poses una diferent, jo t,ho preguntava perque no sabía quin significat te per tu aquesta il-lustracio amb l,escrit, a mi em parla de costum pero cada día tambe es diferent per aixo podría ser un barbarisme..

    ResponElimina