El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dimecres deixar d'imprimir i d'emetre bitllets de 500 euros, si bé els que ja estan en circulació seguiran sent de curs legal i conservaran el seu valor. La decisió ha sigut adoptada en la reunió del consell de govern que presideix Mario Draghi celebrada aquesta tarda a Frankfurt. Espanya forma, juntament amb Àustria i Itàlia, el grup de països de la zona euro on els particulars efectuen pagaments en efectiu amb més freqüència i per import més elevat. Des de la posada en circulació de l'euro en un nombre ampli de països, és molt difícil, gairebé impossible, segons el Banc Central Europeu (BCE), mesurar el volum de bitllets en circulació a cada país. Per això, el BCE va fer una ronda de dues enquestes el 2008 per arribar a algunes conclusions sobre això, i els seus resultats són una referència en el moment actual. 
Diuen que la mesura és per lluitar contra el frau fiscal i el diner negre (activitats il·lícites en diuen), més no és cert, és un pur foc d'encenalls de cara a la galeria per rentar la seva imatge. Si realment volen acabar amb  tot això, és molt senzill, com si d'un agutzil es tractes és dicta un band:
  • Es fa saber, que tots els bitllets de 500 euros que en el termini de sis mesos no hagin estat canviats al Banc d'Espanya, o de cada país, pasaran a ser declarats no vàlids, i per tant inùtils per a qualsevol tipus de transacció económica.
Així de senzill, així de pràctic, així d'ùtil, tant, que per això no ho faran, car aquesta si que seria una mesura efectiva al cent per cent per lluitar contra el diner negre d'aquesta colla de malfactors econòmics i les seves activitats il·lícites.