ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

EL NEGRE ÉS NEGRE


El Museu Nacional d'Art de Dinamarca va anunciar dimarts que ha modificat els títols i les descripcions de catorze obres de la seva col·lecció per canviar la paraula "negre" per "africà". 
"Hem fet una prova a la nostra base de dades per veure si podíem trobar paraules que avui dia són ofensives i antiquades. Trobem la paraula negre 13 vegades i hotentote, una. Han estat canviades per africà", va declarar el director de la col·lecció del museu , Peter Norgaard Larsen, al diari 'Politiken'. Larsen va aclarir que en el cas que aquesta paraula formi part del títol original, aquest apareixerà sota el nou títol.

Ah! ¿La paraula negre és ofensiva?, per ventura ho és blanc?, o groc quan es refereix als orientals en general, els negres no són això, negres, uns més que altres, però és palès que són negres, i no aconsegueixo entendre que té d'ofensiu, posats a agafar-se-la amb paper de fumar tambè es podria dir que africà tambè és ofensiu, o peioratiu, quan en ambdòs casos és limita a definir una obvietat obvia.

Voldria dir que cada vegada que a Dinamarca volguin dir negre de qualsevol cosa, no podran fer-ho: "m'he comprat un vestit de color africà" hauran de dir. Francament, la mesura em sembla desafortunada, de vegades de tan intentar ser exquisidament correctes, es confonen les coses i s'acaba sent estúpidament incorrecte.

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Una bestiesa, a banda que hi ha africans de diferent coloració, em recorda quan el franquisme, per altres motius a les antípodes deia 'Caperucita encarnada' per no dir 'roja', la intenció és diferent però el resultat absurd, el mateix.

    ResponElimina
    Respostes
    1. i a la mili,a la ensaladilla russa, li deien ensaladilla nacional...., la beneiteria beneita ve de vell.

      Elimina
  2. Sí, és una bestiesa com una casa. Moltes vegades per no volgué "ofendre" encara ho esguerrem més. Un negre és un negre i no ha de passar res. S' haguera pogut preguntar a un negre si li agrada quer li diguin africà. Pot ser que la sorpresa fos majúscula. També passen aquestes coses perquè hi ha gent que en els negres no els pregunten.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Josep, ni tots els africans són negres, ni tots els negres són africans.

      Elimina
  3. Com bé dius, una estupidesa més. Però sí és cert, o, també és cert, que la paraula "negre", "negro", "niger", tenen unes connotacions que només sap aquell que és negre i ha patit el que nosaltres no hem patit ni ens podem imaginar patir. Nosaltres, els blancs, no ens podem calçar les sabates d'un negre, americà o africà, o d'on sigui.

    ResponElimina
    Respostes
    1. d'acord, pero pitjor es dir 'de color' que això si és ridícul, es com dir 'moro' a l'Atlàntida Mossen Cinto empra 'moro'. Dir negre no es peioratiu, un negre és negre.

      Elimina
  4. Depen del to. Al fill adoptat d'una amiga, un nen filipí, se sent insultat quan li diuen els seus amics "xino", i li diuen així per fer-li mal. Aquest nen està obsessionat amb el color de la seva pell. Com ho estaven les noies d'una família dominicana que cuidaven als meus pares. M'ensenyaven àlbums de fotos i m'anaven dient qui era cadascú, que si aquesta és la tieta i que si aquella és la cosina i sempre, sempre, sempre, afegien si era més o menys fosca de pell, no assenyalaven si era gran o jove, alta o baixa, no, deien, esta es clara, esta es más oscura, esta es muy oscura, etc, d'una manera natural i dessinvolta. Als caps de setmana es tancaven als lavabos per allissar-se els cabells, al seu cabell arrissat li deien cabello malo. Hi ha paraules tacades i malmeses, negre, referida a les persones, és una d'elles, i Mossen Cinto era un home d'un temps que encara no sabia d'aquestes coses. També se li hagués pogut ocorre fer servir el bonic símbol de la creu gamada, malmès per sempre, a perpetuïtat pels nazis. Negre, referida a les persones, no és només una paraula descriptiva, en ella hi ha inclosa tota una història d'ignominia.

    ResponElimina
  5. xino ho diem tots en referir-nos als orientals, ni tan sols diem xinès, diem xino. El que passa és que la canalla són petits cabrons i tenen molta mala bava en aquestes coses.
    Jo entenc que un negre és negre, sense més, perquè si ens referim a la ignominia tambè és dolent dir africà, a banda que la ignominia tambè se la fan ells mateixos entre ells, i molt, massa..

    ResponElimina