Tretze anys després, l'expresident rep un merescut reconeixement al seu decisiu paper en l'alliberament de l'Iraq.
L'espera ha estat llarga, però avui per fi l'expresident espanyol, José María Aznar, ha inaugurat el carrer que porta el seu nom al centre de Bagdad. En un acte festiu, i acompanyat per milers d'iraquians que corejaven el seu nom i portaven pancartes d'agraïment, Aznar ha descobert una placa que recorda la seva decisiva participació en l'alliberament de l'Iraq tretze anys abans.

Després de l'acte, l'expresident ha fet una passejada a peu per la ciutat, acompanyat d'autoritats però sense escorta, com a gest de reconeixement al clima de seguretat que regna al país des de fa més d'una dècada. Ha recorregut la propera avinguda de George W. Bush i el parc de Tony Blair, rebent al seu pas espontànies mostres d'afecte dels ciutadans.

En una escola, ha vist com un grup de nens recitava de memòria fragments de la seva ja històric discurs del 20 de març de 2003: "En aquest moment, quan el compromís per la pau i la seguretat adquireix la seva expressió més greu, vull afirmar que l'última oportunitat perduda ho és només per Saddam Hussein i el seu règim, no per al poble iraquià, la seva integritat territorial i els seus drets. Ben al contrari, la fi de Saddam Hussein significa el començament de les oportunitats perquè el poble iraquià es reintegri a la comunitat internacional, per mantenir la seva unitat i per accedir al producte dels seus recursos a fi d'impulsar el seu propi desenvolupament. "

En acabar, un emocionat Aznar ha convidat els escolars a prendre un gelat a la populosa zona comercial d'Al-Karrada.

Demà està previst que dirigeixi un discurs al parlament iraquià. Després visitarà diverses empreses que són exemple del desenvolupament del país, i rebrà el seu doctorat honoris causa per la Universitat de Bagdad. El programa de la tarda inclou visites a un mercat, un camp de futbol, ​​i una mesquita, on membres de totes les comunitats religioses exhibiran el seu enteniment i convivència.

Després del seu pas per Bagdad, visitarà la també iraquiana ciutat de Fal·luja, on oferirà un recital de poemes. Des d'aquí continuarà viatge per la regió, ja que té previst fer escala en diversos països d'Orient per presentar el seu últim llibre de memòries, on Aznar explica en primera persona el paper decisiu que va jugar en l'alliberament de l'Iraq de 2003, aquella feliç campanya militar el èxit va acabar contagiant la democràcia per tot Orient, va aïllar el terrorisme islàmic fins a la seva desaparició, i ens va conduir al llarg període de pau que avui gaudim.

Com a tancament del seu primer dia a Bagdad, Aznar ha presidit el sopar de gala ofert per l'ambaixador espanyol a l'Iraq, Federico Trillo. En el moment del brindis, l'expresident ha tingut unes paraules de record per a tots aquells que el 2003 negaven l'existència d'armes de destrucció massiva, auguraven una catastròfica postguerra o sospitaven d'interessos geoestratétigos i comercials d'Estats Units i els seus aliats. "Gossos que bordaven el seu rancor per les cantonades", ha dit Aznar entre aplaudiments. "Tretze anys després, encara no han demanat disculpes als iraquians ni als espanyols".

Finalment, Aznar ha donat una exclusiva de caràcter més familiar: al seu retorn a Espanya, després d'inaugurar amb la seva dona i alcaldessa de Madrid els Jocs Olímpics de Madrid 2016, celebraran el catorze aniversari del casament de la seva filla. Serà també a El Escorial, i hi assistiran els mateixos convidats il·lustres de llavors. Creieu-me, us estic dient la veritat ....

EL DIARIO.ES 
- zona crítica -











ISAAC ROSA