"Això ataca la intel·ligència". Amb aquestes paraules resumeixen des del col·lectiu Europa Laica la decisió de l'Ajuntament d'Illana (Guadalajara), governat pel PP, de presidir un acte pel qual s'ha declarat a la Virgen del Socorro', patrona de la localitat, com a alcaldessa perpètua del poble. El nomenament es va aprovar al ple municipal de juliol amb el vot en contra dels tres regidors del PSOE. Aquest esdeveniment coincideix amb un de similar a Navalmoral (Càceres), on han arribat a recollir firmes contra aquesta designació. En el cas d'Illana, la celebració va comptar amb la presència del vicari general de la Diòcesi de Sigüenza-Guadalajara, rectors i l'alcalde del poble, Francisco Javier Pérez.

Les crítiques en aquest cas han arribat des de l'associació Europa Laica. El seu portaveu, Juanjo Picó, ha denunciat que es tracta d'un exemple més de l'absència de normatives que impedeixen que, després de 40 anys, Espanya segueixi sense ser un Estat aconfessional. Detalla que en aquest cas, la laïcitat es trenca pel que fa al simbolisme, a causa que els alcaldes i càrrecs públics no compleixen amb la separació de poders entre l'Església i la societat civil.

"Això és un insult a la intel·ligència, com ho és quan alcaldes i regidors participen en les rogatives a la Mare de Déu perquè plogui o perquè no hi hagi atur". Per aquest motiu, des d'aquest col·lectiu demanen que es regulin protocols aconfessionals, "quan no laics", perquè les institucions avancin cap a la llibertat de consciència i "no es barregin les creences particulars amb el que és públic i de tots".

No entenc que es sorprenen els senyors d'Europa Laica, és normal que una verge sigui declarada alcaldessa perpètua del poble, ja era la patrona, ergo té la seva lògica dins de la mania dels senyors del Pp de condecorar i pregar a icones paganes de fusta o guix, per què això és una verge, un tros de fusta o guix esculpida de manera cursi normalment, que obviàment no fa miracles ni ploure, ni ajuda a rebàixar l'atur; com a  molt, cau i s'esmicola quan a vegades la duen a pastorar pel poble en alguna processó. A més que ja no sé quantes verges hi ha entre la del Socorro, Desemparats, del Rocío, etc etc, massa feina per a una sol colom.

Cal tenir en compte que si Ana Botella va ser designada alcaldessa de Madrid, qualsevulla, o qualsevol cosa pot ser considerada o designada alcaldessa i més si és verge. També seria interessant saber, esbrinar si aquesta Verge que ens ocupa ha estat condecorada pel mossèn de l'Interior, això li donaria un valor i un rang superior que podría justificar el nomenament d'alcaldessa perpètua de la Mare de Déu del Socorro.

Res, que quan dic el Pp està ancorat al segle XIX, és per fets lamentables i fins i tot ridículs o esperpèntics com aquest. ¡País!