TV3 explicava ahir que Carmen Hidalgo preveia tornar Catalunya amb la família per poder cursar estudis superiors però el Govern ha intercedit i “s’ha pogut resoldre i habilitar la seva matriculació” al centre andalus. Carmen Hidalgo va néixer a Andalusia però ha estudiat a Catalunya. Ara la seva família ha tornat a Andalusia, per motius laborals, i ella pretenia matricular-se a la Universitat de Còrdova per fer-hi filologia hispànica, però no ho aconseguia. Té un 11 de nota ponderada, després d'haver fet la selectivitat, però amb això no n'hi ha prou, perquè – segons explica TV3, que ha destapat el cas– el sistema universitari d'Andalusia no li acceptava les notes de selectivitat de literatura catalana i literatura castellana. No podia anar a la universitat a Andalusia perquè havia cursat la secundària a Catalunya.

Després que li hagin rebutjat la inscripció tres vegades i només li diguessin que "s'ha d'esperar", el Govern de la Generalitat ha decidit intervenir. Hidalgo havia fet instàncies a totes les administracions que ha pogut però no se n'havia sortit fins que aquest dijous la Generalitat ha resolt la matriculació de la jove. Fins al moment, les úniques respostes a la sol·licitud de preinscripció deien que no tenia "una situació acadèmica vàlida". Fonts de la Secretaria d’Universitats han informat a Europa Press que el cas “afectava els drets” de l’estudiant en haver districte únic per una interpretació errònia de la normativa que ja s’ha pogut resoldre i ha pogut ser inscrita. Hidalgo explicava que la seva família i ella creien que haurien de “tornar cap a Barcelona perquè donades aquestes respostes d''el caso catalán' –que és com anomenen la seva situació– i la prepotència, jo m'he sentit discriminada". TV3 havia explicat que ella i la seva mare havien decidit tornar i que el seu pare ja busca feina a Catalunya per poder-ho fer, també....

... Mentrestant la Caverna

- Benvinguts a Desinflàlia, la fira anual que celebra la caverna cada any per aquestes dates amb l'objectiu de torpedinar la participació en la Diada de l'Onze de Setembre! 'La Razón' no ha fallat a la cita i ha muntat de moment tres estands: “L'independentisme demana auxili per a la manifestació de la Diada”, “La Diada del desànim i de la mentida” i “Els inscrits a la manifestació de la Diada cauen a la meitat”. És cert que enguany hi ha menys inscrits ( però no la meitat). El problema és que el diari fa cada any la mateixa notícia –sovint amb dades de l'agost, amb molta gent encara de vacances– i la fa en negatiu al marge de les dades reals. Al 2014, per exemple, van titular “Punxa l'assaig de la Diada: V de vergonya”, en una demostració de poca capacitat premonitòria. Al 2015 van dir en portada que “només” 3 de cada 10 catalans hi anirien, sense adonar-se que això volia dir 2,3 milions de persones, molt més que la previsió més optimista d'Òmnium i l'ANC.

Però, al marge d'aquests clàssics, la novetat destacada del Desinflàlia d'enguany han estat els estands de confusions ridiculocòmiques, com l'articulista de El Español de Pedro Jeta Ramítrz, que deia que 'Els Segadors' de l'himne eren com l'Estat Islàmic perquè canten: “quan convé seguem cabesses” (i no, el que seguen són “cadenes” no caps). O José Domingo, criticant la cançó de la Diada “Endavant les atxes”, creient que aquests ciris –les atxes–, són les castellanes "hachas", o sigui, les destrals. Altres estands embruten el caràcter cívic de la manifestació amb llenguatge militar, com feia 'El Mundo' en portada dimecres: “Puigdemont liderarà al carrer la rebel·lió contra l'Estat”. 




ÀLEX GUTIÉRREZ 
- ARA.CAT