PÉREZ ANDÚJAR I ELS BUFONS


En aquest terròs d’unanimitats impostades i silencis autoimposats, la pertinença a la massa aliena els individus a la recerca de l'aplaudiment gregari. Es convenç el líder que és el Messies, el periodista estrella s’erigeix en pare de la pàtria, i el còmic, en intel·lectual. L’oficialisme associa discrepància a dissidència i la seva claca, testimonial però sorollosa, acull la crítica com a ofensa a la pàtria. I així ens va.
  Javier Pérez Andújar no és un activista polític, ni pretén ser-ho. Cronista suburbial, des de la riba del Besòs va narrar amb semblant escepticisme l’embadaliment de la Barcelona postolímpica, el transversal classisme d’una Catalunya aburgesada i les recents exhibicions de l’independentisme anat a més.
  Però és aquest últim, el seu toc d’atenció més recent contra el relat oficial, el que ha torçat el revolucionari somriure de la colla dels ara o mai. ¿El seu pecat? Haver titllat una manifestació de la Diada de «parc temàtic de l’independentisme». A ulls d’alguns, Pérez Andújar encarna aquella molesta Catalunya castellanoparlant que no desfila quan ho hauria de fer i a sobre vota el que no ha de votar.
  En senyal de repulsa per la seva elecció com a pregoner de la Mercè, un imitador televisiu de l’star system sobiranista ha organitzat un antipregó amb Felip V com a portaveu. Tant és que durant el setge borbònic del 1714 la patrona fos Santa Eulàlia, i no la Mercè. Segur que els seus acòlits li disculparan l’anacronisme.
  Profusament convocada a través de les xarxes socials (remeneu-ho abans d’utilitzar-ho), la performance vol robar pla a la Mercè ciutadana i deixar clar el que ja intuíem: que cert independentisme només vol pregoners independentistes. Una altra escaramussa com la de l’exposició sobre el franquisme al Born, sagrat lloc del sobiranisme ara profanat pels infidels.
Servils cortesans
En la darrera Mercè va ser una furtiva estelada al balcó de l’Ajuntament el que va encendre la metxa divisòria. Aquesta vegada, una bufonada aclamada per regidors convergents. Llàstima que els bufons d’avui, servils cortesans, pregonin la seva intolerància contra l’adversari sense gosar mofar-se dels que els alimenten.


ENRIC HERNÀNDEZ
Director de el periódico
Pérez Andújar i els bufons

9 comentaris:

 1. Jo crec que tothom té dret a fer mofa de qui li doni la gana. Alguns estaven massa acostumats a ser ells només qui fessin mofa i burla, però és el que passa amb els terratrèmols, els corriments de terres ho desplaça tot i sense adonar-te et quedes descentrat o ja no estàs com et pensaves a l'esquerra d'aquell d'allà. I alguns encara no s'han adonat. Si algú titlla de parc temàtic una manifestació que no es queixi després si el tracten de la mateixa manera. Encara haurem de plorar de la pena que ens fan, no? Mira, ja em comencen caure les llàgrimes.

  ResponElimina
  Respostes
  1. EN AQUEST PAÍS NO POTS OPINAR DIFERENT, de seguida t'arriben garrotades DE TOTES BANDES, lo de Parc temàtic no està tan allunyat com sembla de la realitat del happening de cada 11 de setembre, parc temàtic o secta, tria la definició que vulguis, no deixa de ser una opinió, una definició que pot agradar o no, però és lícita, encara que no estigui en la línea oficialista...

   Elimina
  2. Evidentment que ho és de licita. Jo no dic que no ho sigui. Les altres opinions també ho han de ser, no?

   Elimina
  3. TOTES HO SÓN, EL QUE SUCCEEIX és que possiblement es podria haver buscat algú més neutre i fora raons, no es la primera vegada que hi ha discrepancies amb el pregoner, i és que aquí tambè ens l'àgafem uns i altres amb paper de fumar. Més que l'estética, ens perd l'estulticia

   Elimina
 2. http://www.pressreader.com/spain/la-vanguardia-catal%C3%A0/20160809/281805693318008

  ResponElimina
 3. Como diría Jesulin, en dos palabras:

  Jo der...


  ResponElimina
 4. Conozco personalmente al Sr Pérez Andujar, TEMUJIN.
  Es una persona muy inteligente. Mucho.
  No sale en EERR porque no es un recóndito, antes bien, es un escritor reconocido, sin ninguna página a dedo, sin ninguna deuda que pagar, ni a los que mandan , ni a los que mandaban.
  Dará el pregón para todos los barceloneses/as. Todos. Y digo, TEMUJIN, tu que eres de Burgos y nos escribes desde allí, lo que quiero decir.
  Y si vinieras, lo entenderías. Cap problema.
  Te dejo la entrada de Escritores Recónditos versus Escritores Conréditos. Quizá ahora lo entiendas mejor.

  http://escritoresreconditosmistral.blogspot.com.es/2016/05/escritores-re-conditos-y-escritores-con.html

  ResponElimina
 5. No sóc fan de Pérez Andújar, em sembla sobrevalorat per molts motius, però el problema crec que rau en el fet de què l'ajuntament és amic de cercar gent que ja sap que crearà polèmica amb determinats sectors, ja fa anys que ho fa, el pregó s'ha fet moltes més vegades en castellà que no pas en català, no valoro, constato un fet. Quan es feia aquell acte a la Ciutadella l'Onze de setembre també hi havia polèmica perquè els cantants eren majoritàriament 'en castellà', amb poques excepcions, no dubto de la intel·ligència de l'escriptor però tampoc no em plauen algunes iròniques gracietes que fa, hi percebo de tant en tant un cert ressentiment, ara bé, això del parc temàtic també ens ho hem de fer mirar. L'antipregó amb l'Albà em sembla però, molt lamentable, i davant d'aquesta xaronada ja no pots opinar de forma distesa sobre la inoportunitat de la tria municipal, de tota manera tots els poders trien els que els abelleixen, per a aquesta mena de coses i no sé si els pregoners cobren, crec que sí, llevat dels de les festes del barri. Sempre hi ha hagut una tendència provocadora a la casa gran, ara les estàtues d'en Franco, per exemple, fa un temps aquell poema de la Dolors Miquel, ja saben que aquestes coses desvetllaran dimonis i que treuran el santcristo gros i el fantasma de Felip V posat cap per avall, passo de pregons i de pregoners, oficials i alternatius. Jo, com a protesta, aniré a la missa tradicional, aquest any 'no oficial' per ordre dels qui manen que ho fan tan malament com tots o pitjor.

  ResponElimina
 6. No dic que no tinguis raó, però potser en aquest cas n'han fet un gra massa contra Pérez Andújar, i que de fet, quan ets alcalde, faces el que faces, sempre ho trobaran malament els de l'oposició, encara que a l'Alcaldesa actual tambè li va la marxa.

  ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.