En aquest terròs d’unanimitats impostades i silencis autoimposats, la pertinença a la massa aliena els individus a la recerca de l'aplaudiment gregari. Es convenç el líder que és el Messies, el periodista estrella s’erigeix en pare de la pàtria, i el còmic, en intel·lectual. L’oficialisme associa discrepància a dissidència i la seva claca, testimonial però sorollosa, acull la crítica com a ofensa a la pàtria. I així ens va.
  Javier Pérez Andújar no és un activista polític, ni pretén ser-ho. Cronista suburbial, des de la riba del Besòs va narrar amb semblant escepticisme l’embadaliment de la Barcelona postolímpica, el transversal classisme d’una Catalunya aburgesada i les recents exhibicions de l’independentisme anat a més.
  Però és aquest últim, el seu toc d’atenció més recent contra el relat oficial, el que ha torçat el revolucionari somriure de la colla dels ara o mai. ¿El seu pecat? Haver titllat una manifestació de la Diada de «parc temàtic de l’independentisme». A ulls d’alguns, Pérez Andújar encarna aquella molesta Catalunya castellanoparlant que no desfila quan ho hauria de fer i a sobre vota el que no ha de votar.
  En senyal de repulsa per la seva elecció com a pregoner de la Mercè, un imitador televisiu de l’star system sobiranista ha organitzat un antipregó amb Felip V com a portaveu. Tant és que durant el setge borbònic del 1714 la patrona fos Santa Eulàlia, i no la Mercè. Segur que els seus acòlits li disculparan l’anacronisme.
  Profusament convocada a través de les xarxes socials (remeneu-ho abans d’utilitzar-ho), la performance vol robar pla a la Mercè ciutadana i deixar clar el que ja intuíem: que cert independentisme només vol pregoners independentistes. Una altra escaramussa com la de l’exposició sobre el franquisme al Born, sagrat lloc del sobiranisme ara profanat pels infidels.
Servils cortesans
En la darrera Mercè va ser una furtiva estelada al balcó de l’Ajuntament el que va encendre la metxa divisòria. Aquesta vegada, una bufonada aclamada per regidors convergents. Llàstima que els bufons d’avui, servils cortesans, pregonin la seva intolerància contra l’adversari sense gosar mofar-se dels que els alimenten.


ENRIC HERNÀNDEZ
Director de el periódico
Pérez Andújar i els bufons