1.- Davant els grans desastres històrics, els qui en pateixen les conseqüencies aspiren a adjudicar-ne tota la responsabilitat a uns pocs homes, potser perquè resulta més còmode imaginar-se l'error d'uns quants que comprendre el complicat mecanisme dels fets històrics i les reaccions col·lectives. 

2.- Potser el més repulsiu de l'acció dels pobles dominadors sigui el fet d'imposar als pobles dominats l'espectacle de la seva mediocritat insoluble. El cas de Roma no n'ès l'únic.

3.- No desertes - rebel·la't - si pots, és clar.

4.- La trivialització de la senyera - Sóc partidari d'una utopía política sense banderes, sense himnes i sense visques: partidari d'una política sense ingredients irracionals.

5.- A tot arreu hi hauria la possibilitat de constituir un partit polític que tingués com a sol programa l'oposició a la bestiesa dels altres partits.

6.- Les febleses dels nostres veïns tenen almenys un avantatge: el de donar-nos ocasió de sentir-nos puritans, ni que siga per un moment.

7.- Això que anomenem 'Espanya' necessita uns detergents ideològics, precisament perquè és, bàsicament, una ideologia. Però és també l'estat..., i si en aquest món hi ha alguna cosa intrínsecament dolenta és, sens dubte, l'Estat

- Joan Fuster