VOLEU CREURE EN EL CAPITALISME?


Voleu creure en el capitalisme? Voleu creure, posem, en el paradigma de la igualtat entre els ciutadans? Són iguals davant la llei dues Fulanos que no poden pagar-se el mateix bufet d'advocats? Són iguals davant el mercat laboral dos treballadors que provenen de sistemes educatius diametralment oposats? Són iguals davant el doctor els malalts independentment del Centre de salut de què provinguin? ¿Si tots tenim les mateixes oportunitats, com és que els fills dels rics segueixen sent rics? Com és que tots els ciutadans somien amb arribar lluny en aquesta vida si després la veritat és que la fama i el poder són inabastables per a la pràctica totalitat de les persones d'aquest món? ¿Cal llavors parlar del somni americà? Té algun sentit parlar d'igualtat d'oportunitats quan els diners dominen les nostres vides i els diners s'hereten? Pots somiar amb sortir de la misèria mentre els bancs et cobren interessos pels teus deutes i els paguen rèdits als teus caps pels seus dipòsits? Estàs tu remunerant al teu banc i alimentant a un empresari? ¿I com ho has fet per ficar-te en semblant estafa?

Emilio Bueso
Comparteix:  

Comentaris

 1. Esto que parece tan sencillo , no lo es.
  ¿Es capitalista una persona que tiene una pequeña tienda, de no más de 50m2, y se dedica a vender objetos de vestir (por ejemplo), frente a otra persona que No tiene esa tienda pero que hace de limpiadora de la misma ?
  ¿Se puede comparar el dueño de esa tienda, o carnicería, o taller de coches, a el Sr Amancio Ortega ?
  ¿ ¿Son capitalistas los autónomos que trabajan para sacar a delante su tienda de ebanistería frente a los tres empleados que tienen manejando la tupí ?

  Este es el dilema, falso dilema que planteó la FAI, cuando en el 37 iban de tienda en tienda y de registro en registro, metiendo en el saco (nunca mejor dicho) a todo aquel que fuera dueño de una tienda, tildándolo de capitalista y burgués, para después descerrajarle un tiro (también en el mejor de los casos)y dejarle en la cuneta.

  Los registros y los apuntes con el dedo no son santo de mi devoción, y creo que las cosas no tienen el blanco/negro, sino que hay gamas de colores.
  Por cierto, el capitalismo será muy malo, pero la paradoja se da en los países donde no hay empresarios que monten empresas. Liberia, Togo, Eritrea, Somalia...allí no hay empresas, no hay impuestos de estas al estado, luego no hay sanidad, ni jubilación.

  No es tan sencillo .
  salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. ¿Es capitalista una persona que tiene una pequeña tienda, de no más de 50m2, y se dedica a vender objetos de vestir (por ejemplo), frente a otra persona que No tiene esa tienda pero que hace de limpiadora de la misma ? - NO, AQUEST SENYOR ÉS AUTÒNOM
   ¿Se puede comparar el dueño de esa tienda, o carnicería, o taller de coches, a el Sr Amancio Ortega ?, SI, NOMPES QUE ELLS HAN FRACASSAT I AMANCIO ORTEGA NO, CONEC PERSONALMENT AMANCIO DES QUE VA CO MENÇAR I S'HO HA GUANYATTOT SOL (BÉ AMB LA DONA (JA TRASPASSADA DE LA QUE ES VA SEPARAR) I UN BON EQUIP DELÑ QUE ES VA SABER ENVOLTAR.
   No és a aquest capitalisme al que entenc es refereix Bueso, es refereix a les grans multinacionals, la Banca, etc.

   Com dius: n o és tan senzill,...

   Elimina
 2. Francesc, cadascú que seu miri com millor li sembli, però jo no estic d'acord amb aquest tipus de capitalisme que cites, no un altra. Cada cop més rics a costa de què cada dia hi hagi més pobres. Veus, jo són més de Pere Casaldàliga. Un dia va dir: ""Llegará un día en que los pobres asaltarán los bancos . La riqueza es de todos o es de nadie ".

  ResponElimina
  Respostes
  1. AIXÒ D'ASSALTAR BANCS ESTÀ BÉ, ABANS ES CREMÀVEN ESGLÈSIES, I ARA POTSER HA ARRIBAT L'HORA DE CREMAR SUCURSALS BANCÀRIES, ABANS NO LES TREGUIN, TENEN LES HORES COMPTADES....

   Elimina
 3. És que penso que hauríem de separar una mica les coses. És veritat que en aquells anys i una part de la gent volien col·lectivitzar-ho tot, els botiguers de la cantonada eren el que dius (autònoms) que no tenien ni aquest nom. El que si tenien, era una llarga llista de gent del barri, veïns que no li podien pagar. No m'agradaven els seus sistemes de cap manera!, Jo no haguera sigut dels d'ells però recordem que anaven en contra de la gent que va fer assassinar al Fundador de l'Escola Moderna, i una llarga llista des de l'any 1909 (la gent tenia memòria) com els banquers de l'època, i també cers industrials i d'on venien les seves fortunes (no guanyades honradament) mentre el poble es fotia de gana.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cert, els pares teníen una botigueta de comestibles al carrer Vilarrubies. i la llista de gent que debía diners era molt llarga, fins al punt que s'ho varen deixar còrrer.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada