SANT TORNEM-HI AMB LES CORRIDES


El Tribunal Constitucional (TC) navega rumb a una nova col·lisió amb Catalunya. Els magistrats tenen des d'aquest dimecres sobre la taula una ponència que proposa anul·lar la prohibició dels toros aprovada pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol del 2010. El més probable és que es debati i s'aprovi d'aquí dues setmanes, però la notícia ha reobert ja la guerra entre pro i antitaurins i amenaça de llançar més combustible a l'enfrontament entre la Generalitat i l'Estat a l'amputar una altra competència que només el PP va discutir al seu dia que correspongui a Catalunya. Tenint en compte que la cosa ve del 2010, s'ha de reconèixer que el TC no pateix ejaculació precoç amb el transsumpte de l'assumpte de les corrides.

Però que ningú es preocupi, les corrides de toros no tornaran a Catalunya, la iniciativa legislativa popular que va acabar amb un espectacle que ens avergonyia a una gran majoria de la societat catalana i que segueix avergonyint una gran majoria de la societat espanyola no ho pot permetre. Si com sembla, el Tribunal Constitucional dicta sentència a favor d'anul·lar la llei catalana que prohibeix les corrides, ensopegarà amb la  Generalitat, que podria regular aquest espectacle posant tantes traves i condicions impossibles que arribarien a treure les ganes fins i tot de l'empresari més tosuda en seguir perdent diners a la Monumental de Barcelona perm omplir la plaça amb turistes de tercera i omplir nomès quan ve José Tomàs, un torero - per cert - molt sobrevalorat, car l'ùnic mèrit que tè és que no s'arronsa davant del toro i sap matar-lo de manera eficaç.
 • «Els toreros hauran de lidiar les bèsties amb armadura, casc amb ploma lateral, visor i cresta alta, i escut de legionari romà per garantir la seva protecció vital», podria dictaminar el nou reglament d'espectacles taurins de Catalunya que s'hauria de redactar. Encara que preferiria un articulat més fidel a la gloriosa i famosa lluita del cos a cos entre la bèstia i l'home: «Els toreros lluitaran contra el toro en igualtat de condicions, completament despullats, o si ho prefereixen, amb tutú rosa». I per ser justos amb tots els participants, el reglament hauria d'indicar que abans de començar la festa la bèstia participant hagués de firmar de pròpia mà un document on es comprometés a estar en ple ús de les seves facultats físiques i mentals per poder participar en l'espectacle. I el cavall també, escriu Aïda Gascón a el periódico, fotent-se'n.
I és que ¿per què han de tornar les corrides de toros a Catalunya quan ningú les ha trobat a faltar durant aquests últims sis anys? No hi ha un moviment social que reclami tornar a veure sang a l'arena els diumenges a la tarda. Ja feia molts anys que la tauromàquia barcelonina sobrevivia a base de turistes que venien enganyats. Russos, japonesos, xinesos, italians i alguns anglesos, molts dels quals sortien horroritzats -i a vegades fins i tot vomitant o plorant- al presenciar la dantesca imatge d'un toro moribund escopint sang mentre la gent aplaudia. Els que hi ha al darrere, i molt al darrere, de la tossuderia d'imposar aquesta plaga són els mateixos que porten la «defensa de la tauromàquia» al seu programa electoral. Els mateixos amb els quals militava -¡quina casualitat!- l'actual president del Tribunal Constitucional. Els mateixos que, per cert, van gastar 6.000 euros en corrides amb les famoses targetes black.
Dit això, si la Generalitat vol tenir tota la legitimitat moral per prohibir les corridas, que posi fi als correbous tambè, el que no pot ser és prohibir una cosa i consentir l'altra, i això de permetre els correbous - que és una altra salvatjada - ho va fer el Partit sense nom, abans dit CDC o CIu, per qüestions purament electorals de cara a la gent de les terres de l'Ebre, però insisteixo, si volen tenir legitimitat, que prohibeixin tambè els correbous. O així m'ho sembla a mi.Comparteix:  

Comentaris

 1. I jo crec que prohibir porta a la reacció contrària.
  Barcelona tenia tres places de toros en 1900. El Toril, Las Arenas i La Monumental.

  Per falta de públic va desaparèixer el Toril després de la guerra incivil. A Las Arenas els va passar el mateix en els 70, i servia per a circ.
  Va quedar la Monumental que a poc a poc va ser perdent clientela , però la que tenia es mantenia fidel.

  L'amo de la plaça segueix tenint la propietat, el Balañá i/o descendents. I a ells , ens agradi o no, se'ls ha d'indemnitzar, perquè el Consistori els ha prohibit que es guanyin la vida com fins ara.

  No són manteros. No són venedors de drogues. No són okupes. Són, ens agradi o no, propietaris que paguen, i molt, un IBI, un IVA, uns impostos sobre entrades venudes , i que donen de menjar a una indústria que a Barcelona movia en aquesta plaça entorn els 15 milions d'euros.

  Escombrariaires, venedors d'entrades, peons, vigilants, mossos de quadra, senyores de la neteja....tots ells vivien a Barcelona, i treballaven per la industria, que repeteixo, ens agradi o no, seguia funcionant.

  Avui prohibim les corregudes de toros, a les quals jo no he entrat mai perquè no m'agraden, però demà, vindran uns altres a l'alcaldia i prohibiran el biquini a la platja.

  La indústria del toro hagués mort per si sola, a la mesura que els aficionats haguessin estat minoria i les despeses de la plaça no haguessin pogut aguantar la indústria, igual que les carreras de galgos i la seva hubicació (avuí l´Once).

  No m'agraden els talibans de qualsevol expressió. No els tinc simpatia.
  Sempre comencen prohibint, i s'acaba dominant.

  ResponElimina
  Respostes
  1. cert Miquel, ara, la indenmització és discutible, hi ha una llei sobre el maltractament animal que afecta als toros i tambè als correbous. Dit aixó, estaria amb el comentari de l'Aïda Gascon:

   «Els toreros hauran de lidiar les bèsties amb armadura, casc amb ploma lateral, visor i cresta alta, i escut de legionari romà per garantir la seva protecció vital», podria dictaminar el nou reglament d'espectacles taurins de Catalunya que s'hauria de redactar. Encara que preferiria un articulat més fidel a la gloriosa i famosa lluita del cos a cos entre la bèstia i l'home: «Els toreros lluitaran contra el toro en igualtat de condicions, completament despullats, o si ho prefereixen, amb tutú rosa». I per ser justos amb tots els participants, el reglament hauria d'indicar que abans de començar la festa la bèstia participant hagués de firmar de pròpia mà un document on es comprometés a estar en ple ús de les seves facultats físiques i mentals per poder participar en l'espectacle. I el cavall també...

   Elimina
 2. Costa entendre-ho, però encara hi ha gent que gaudeix veient un animal patir. Perquè sí, els toros pateixen, agonitzen i ploren, com tots els animals amb sistema nerviós.
  Ferir-lo, punxar-lo, torturar-lo i finalment, quan és mort, tallar-li orelles i cua davant de centenars de persones que criden i ho celebren. Hi ha mort més indigne?
  Que fer patir als animals i matar-los en nom de la cultura espanyola és bo i normal? Si els més petits no respecten els animals, com respectaran després a les persones? Hi ha moltes formes d'expressió artística, però definitivament, la crueltat i la mort.
  A Canàries fa 25 anys que no es fan salvatjades i ningú diu res. Contra Catalunya sí! I això que va ser la gent del poble qui ho va demanar, i ho va aconseguir. Ara que gairebé s'ha aconseguit fotre fora els correbous, Sant tornem-hi. País!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Exacte Josep., a Canaries ningú va dir ni ha dit res, i es que començant per la prohibició des d'aquí, aquesta és una qüestió política.

   Elimina
 3. Miquel, lo único que sigue funcionando son las subvenciones europeas. La enmienda 1.437 al proyecto de presupuestos de la UE para 2016 pedía expresamente que "los créditos no se utilicen para apoyar la reproducción o la cría de toros destinados a las actividades de tauromaquia", para su uso en las corridas de toros continuara recibiendo subvenciones comunitarias. Esa propuesta fue aprobada por mayoría absoluta y a mano alzada.
  salut.

  ResponElimina
 4. Clar que si, Francesc, i també costa entendre que encara sigui una festa nacional, protegida per no se que! Per sort hi ha molts llocs d'Espanya que s'han posat al costat de Catalunya. És estrany, però és així.

  ResponElimina
 5. A Espanya tambè hi ha molt antitaurí, cada vegada més, fixat com ha tret el Toro de la Vega, per exemple.

  ResponElimina
 6. "LA CRUELTAT AMB ELS ANIMALS N'ES UN ESPECTACLE,EL T.C.SI" RAUL ROMEVA.
  ELS BALAÑA,PODEN DAMANAR DAINYS I PERJUDICIS,PERO NO CREC QUE ES VULGUIN EMBARRANCAR EN UN NEGOCI AGONIC."LAS CORRIDAS",JA NO DONEN CALERS,AFORTUNADAMENT.

  ResponElimina
 7. Els toros a Catalunya ja són història i així haurien de continuar sent. Van en contra els vents que ara bufen, ja són una relíquia fora dels temps. I els correbous per descomptat també.

  ResponElimina
  Respostes
  1. SI, pero els del 'partit sense nom' no varen abolir els correbous, i aquí, o tots moros o tots cristians.

   Elimina
  2. O tots bous o tots toreros

   Elimina
 8. A mi me gusta ir a los toros (debo ser el unico). Los toros desapareceran porque son antieconomicos y las pantallas motivan más. Pero empezar a crear jurisprudencia legal contra el maltrato también puede acabar con muchas ganaderías de Cataluña si empieza a haber denuncias cruzadas, tu denuncias esto por esto y por el mismo motivo y utilizando los mismos argumentos yo denuncio lo otro por lo mismo (explotaciones de porcino, por ejemplo) y no se salva ni una, ojo.

  Nunca nadie le hizo tanta publicidad a la tauromaquia.

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, con esta tonteria lo unico que han conseguido es darles vidilla.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada