Deia el filòsof Charly Rexach que córrer és de covards, i li dono tota la raó, si hi ha una ximpleria ximple que poden fer els homínids i les homínides és córrer espaordits amunt i avall per no arribar enlloc, esbufegant, vermells com perdigots i fregant l'infart en més d'un cas. A més solen córrer en zones urbanes contaminades que no és precisament el lloc idoni per fer-ho doncs respiren un aire que no és precisament el més adequat per als seus pulmons.
I ara, ximpleria sobre ximpleria resulta que els que corren no són corredors, són Runners, que és exactament el mateix però en anglès, amb aquesta fotesa provinciana de donar nom en anglès a qualsevol activitat física, musical o del que sigui. Fins i tot les botigues especialitzades ja només parlen de runners i les ràdios, diaris o televisions també, ull que no sigui cosa de la normalització lingüística que exclou el castellà i de pas el català.
Mentre que en el món del futbol, el mestre Quim Puyal va fer un encomiable exercici de catalanitzar i fins i tot inventar paraules per substituir expressions anglófilas, a la Fórmula 1 o les motos no ha estat així, sembrades estan d'expressions com: pole position, box, pàdock, pit lane, kers, pit stop, grip... etc, que podrien perfectament ser traduïdes al castellà o al català, però que se segueixen emprant en anglès. També en castellà en el món del futbol s'han adequat les expressions, no així en Fórmula 1 o les motos, o sia que al mateix pas que el català.
Celebrem el Black Friday, el Ciber Monday o Halloween i tenim celebrities, etc etc. tot en anglès, i la majoria de la música que escoltem és en anglès, o sigui que caminem pel mateix camí. No cal preocupar-se doncs per l'estat del català o del castellà, al pas que anem estan condemnats a ser parles merament locals, en un futur, en el llenguatge global, o serem anglòfils o no serem.
Has tocado un tema profundo, Ohh PUIGCARBó.
ResponEliminaHe consultado el Oráculo de la Travesera, y me ha contestado.
El filósofo Charly Rexach, pertenece a la Escuela Epicurea, que como bien sabes, cubre la búsqueda de una vida felíz mediante la búsqueda inteligente de placeres. O sea, correr poco y ganar mucho.
Pero esa ataraxia, esa ausencia de turbación, esa impasibilidad ante los acontecimientos, da los frutos logrados si verdaderamente sigues las reglas de la Escuela, que son pocas pero claras.
No corras sino es para cobrar la nómina.
Vive del pase y de las faltas.
No metas la pierna, que meterás la pata.
El suelo está lejos, la portería más.
No te hagas enemigo de uno que tenga más dinero que tu.
Se entrena en días alternos, uno si, otro y el del medio...tampoco.
Y así, el Oráculo me ha confirmado que Charly es el tipo más inteligente de la Historia del Barça.
Por lo demás, que corran, que se afixien y que sufran...que a mi no me verán.
Salut
AH! Al Charly li agradaria llegir el teu comentari.
ResponEliminaEn fa pena comunicar-vos que en Charly Reixach va correr alguna vegada.... radera de la Guillermina Mota.
ResponEliminaNingú es perfecte ni integre amb el seus principis.
Salutacions.
la Guillermina i alguna més, pero no crec que corrés massa tampoc.
ResponEliminaO potser va ser la Motta darrera d'ell, he, he? Respecte al tema em trobo amb molta gent que corregeix esparverat castellanismes populars i després t'amolla un doll de mots anglesos d'aquests que no sé ni si fan servir els anglesos, la veritat. I després hi ha qui s'escandalitza amb els diacrítics i amb d'altres francesilles nostrades.
ResponEliminaJÚLIA, el 99,99% de la gent que critica els diacrítics, els ha descobert ara...
ResponElimina