EL CAVALLER FLOÏD


El descobriment de Joan Baptista Cendrós (Barcelona, 1916-1986, a la foto) provoca estupor, i també una mica d’indignació. Estupor pel fet que, a partir d’un simple aftershave pogués aixecar un imperi perfumista de primer ordre, però sobretot que a partir del Floïd l’empresari aconseguís convertir-se en editor, promotor cultural, activista, cofundador d’Òmnium Cultural, patrocinador de la Gran Enciclopèdia Catalana, recuperador del Teatre Romea, creador del premi Sant Jordi de novel·la i fins i tot marmessor de la figura del poeta Josep Carner, entre tantes altres coses. J.B. Cendrós no s’acaba mai. En la seva faceta d’editor, Cendrós va ser responsable de la publicació de les novel·les de James Bond en català i va passar a ser també l’editor dels Tròpics de Miller i dels popularíssims contes infantils del Babar, traduïts al català per Carles Riba. Com més s’aprofundeix en el personatge, més reveladora i sorprenent esdevé la figura d’aquest mecenes pràcticament desconegut, dels més importants del segle XX català.
El manresà Genís Sinca ha novel·lat la vida d'aquest singular personatge, tan desconegut i que tant va fer pel país. El cavaller floïdés el titol de la novel·la, un aftershave que tinc molt present a tracès del pare que de sempre fins l'ùltim dia de la seva vida l'havia gastat, recordo encara que el vaig afaitar el 22 d'octubre el dia en que va anar a dormir i ja no es va despertar, i com es va acabar el líquid de l'ampolla, de la que en va quedar nomès una mica que vaig fer servir el dia del seu enterrament. Floïd per a mi, és l'olor del pare al matí quan li feia un petó....
Comparteix:  

Comentaris

 1. Es todo un referente.
  Creo que no le iba a saga el Varón Dandy, y entre lo uno y lo otro se afeitaba toda España, no sólo Barcelona.
  de la misma forma, Henry Colomer, fue el pionero de la cosmética y las redes de peluquerías, sus productos eran muy económicos y las mujeres de las barriadas obreras siempre iban a las de la Henrry.
  Da para un libro de historia.
  Por otra parte , me pone contento ver que siempre tienes a tu padre en la memoria, y que los detalles siempre hacen un recuerdo permanente.
  Dice mucho de ti.
  Una abraçada.
  Salut

  ResponElimina
 2. durant molts anys jo tambè vaig fer servir Floïd, fa un temps que ja no cal, amb els gel d'afaitar i les fullesd actuals, no cal ja l'aftershave.

  ResponElimina
 3. Actualment hi ha una petita exposició al Palau Robert de Barcelona sobre la figura d'en Cendrós.

  ResponElimina
  Respostes
  1. He escoltat Cendrós a Rac1 aquest mati i ho ha dit, fins i tot ha passat talls de veu d`'un video de JB.Cendros. Gràcies.

   Elimina
 4. AGRADI O N'AGRADI,CAL AGRAIR, A CERTA BURGUESIA,LA SEVA TASCA VERS CATALUNYA...SR.COLA-CAU,SR.GALLINA BLANCA,SR.CAPRABO...ETC.ETC.ETC.

  ResponElimina
  Respostes
  1. aixì és, encara que Cendrós no era exactament el que s'en diu un burgués.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada