La lectura del llibre '1984' de George Orwell és molt recomanable davant la manipulació de la veritat de Donald Trump i l'auge dels totalitarismes. George Orwell, en la seva novel·la 1984 publicada el 1949, va descriure una societat fictícia totalitària en què es manipulava la informació i es practicava la vigilància massiva i la repressió. Els paral·lelismes amb les polítiques de Donald Trump han disparat les vendes d’aquest llibre, que s’ha convertit en un supervendes als Estats Units i també a Espanya. La seva lectura és molt recomanable perquè l’autor estava sanament obsessionat amb la veritat en una Europa ferida pels totalitarismes, una amenaça que tristament torna a ser actual. Per cert. la versió cinematogàfica de 1984 estaba protagonitzada pel desaparegut John Hurt.
L’Estat orwel·lià està governat per quatre ministeris que organitzen la societat sota la vigilància del Gran Germà (Orwell va encunyar aquest terme) i el Partit. El Ministeri de la Veritat es dedica a manipular o destruir els documents històrics de tot tipus per aconseguir que les evidències del passat coincideixin amb la versió oficial de la història, mantinguda per l’Estat. Una manera de fer que va practicar sense pudor Trump durant la seva campanya electoral amb mentides i enganys i que va evidenciar la setmana passada la seva consellera de comunicació. Kellyanne Conway va qualificar de «fets alternatius» les falsedats abocades pel portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, per apuntalar la seva versió que a la presa de possessió del nou president dels EUA hi va anar més gent que a la de Barack Obama.
El Ministeri de l’Amor s’ocupa d’administrar els càstigs, la tortura i de reeducar els membres del Partit, una pràctica (la de la tortura) amb què Trump s’ha mostrat totalment d’acord per la seva efectivitat contrastada.
El tercer ministeri de 1984, el de la Pau, s’esforça per aconseguir que hi hagi una guerra permanent i un enemic extern per evitar revoltes socials. El missatge de Trump contra la immigració, els refugiats i la Xina amb l’inquietant lema America, first va precisament en aquesta línia.
Finalment, el Ministeri de l’Abundància s’encarrega de l’economia planificada i d’aconseguir que la gent visqui sempre a un pas de la subsistència. L’intent de desmantellar l’Obamacare és un primer pas en aquest sentit. Herbert Hoover va ser l’últim president dels EUA (1929-1933) que va apostar pel proteccionisme amb forts aranzels que van reduir en un 42% la producció interna i van enfonsar encara més el país en la Gran Depressió.
En la societat d’Orwell també s’encunya un idioma nou que és la neollengua, una espècie d’adaptació de l’anglès en què es redueix i es transforma el lèxic amb finalitats repressives, basant-se en el principi que el que no forma part de la llengua tampoc pot ser pensat. Per sort, hi ha algunes lectures que ajuden a reflexionar. @olgagrau13 - elperiodico.cat
Pues no va nada equivocado.
ResponEliminadubto molt que Trump hagi llegit Orwell....
ResponEliminaLa realitat supera sempre la ficció, per impossible que en ocasions pugui semblar. Quin món...
ResponEliminaun món de mones.....
ResponElimina