EL PODER DEL FEIXISME


Sobre el poder seductor del feixisme (i el seu retorn) - La novel·la Spiewaj ogrody (2014) -títol pres d'un poema de Rainer Maria Rilke- de l'escriptor polonès Pawel Huelle, ambientada a Danzig/Wolne Miasto Gdansk dels anys 30, narra la història d'un compositor que treballa en una inconclusa -i ficticia- òpera de Wagner: El caçador de rates d'Hamelín. La vella, documentada pels germans Grimm, llegenda sobre un flautista que al no rebre la seva recompensa per treure les rates de la ciutat es venja seduint amb la seva música i fer desapareixer als nens innocents, serveix de fons per retratar el món a punt de submergir-se en flames i parlar, entre altres temes, de qüestions morals al voltant de Wagner, el seu propi antisemitisme i l'(ab)ús de la seva obra pels nazis. Hitler, que va fer de Bayreuth la seva segona casa, se sentia com un dels herois wagnerians que es sacrificaven pel bé del poble teutó. En realitat era com aquell caçador de rates de l'òpera apòcrifa que va seduir els alemanys prometent alliberar-los de la crisi i altres desgràcies de Weimar. Però molts es van deixar seduir amb ganes.

El veterà periodista John Pilger, analitzant la cobertura orwelliana que els mitjans li donen a les guerres imperials d'Obama, successos a Ucraïna o Gaza, apunta que aquestes manipulacions s'assemblen als temps de l'auge del feixisme; i recorda la seva conversa amb Leni Riefenstahl, la propagandista nazi, dient que els seus missatges no obeïen les "ordres de dalt", sinó el "buit submís" a la societat alemanya (Counterpunch, 11-13/7/14).

Avui el feixisme segueix seduint: amb una melodia més suau i a través d'altres canals, però calant en el mateix "buit". El principal "motiu" és la "seguretat". L'espionatge massiu, segons l'historiador Norman Pollack, es va tornar un 'erastz' del camp de concentració; el seu vincle amb la política de contraterrorisme pretén sufocar qualsevol canvi democràtic i social. Històricament una eina del capitalisme per estabilitzar-se en temps de crisi i conservar l'estructura de poder/riquesa, el feixisme regna a Europa (vegeu les últimes eleccions europees), als Estats Units (amb l'arribada de Donald Trump al poder), però també a ... Israel.

Ja des de la guerra de 1967 molts advertien que amb l'ocupació de territoris palestins dels jueus internalitzaríen les pràctiques i valors dels seus botxins, convertint a Israel en un "Estat feixista". Ho veiem perfectament a la llum de la (següent) atrocitat a Gaza. "Hi ha malaltia a casa meva. És feixisme i racisme", diu Yonatan Shapira, ex militar israeliana dissident (Democracy Now!). També el filòsof italià Gianni Vattimo va dir: "Israel és un estat nazi i feixista, pitjor que Hitler". ¿Provocació o un agut anàlisi de la realitat? Ja des de fa temps Uri Avnery, el vell activista israelià, denuncia "elements" i "tendències feixistes" a Israel, que es va tornar ... "la Meca dels racistes del món". "El pelegrinatge a l'Estat jueu és objectiu de cada feixista esperançat", escrivia (Gush Shalom), apuntant a l'estranya aliança entre Israel i la ultradreta antisemita/nazi, que el considera el "principal bastió contra l'islam "(alguna cosa analitzat per Slavoj Zizek a The year of dreaming Dangerously, 2012, pp. 36-38). L'única cosa bona és que a diferència dels anys 30, el que no té cap culpa és ... Wagner. És més: gràcies a Daniel Barenboim, el jueu-argentí amb nacionalitat palestina, la seva música serveix com a fórmula per a l'acostament araboisraelià. La melodia seductora del feixisme ja no la toquen avui les orquestres, sinó els mitjans.

periodista polonès
Comparteix:  

Comentaris

 1. Estimat amic:

  La palabra "faixisme" está gastada. Muy gastada. Los de "izquierdas" la utilizan sin ton ni son y los que se dicen republicanos siempre la llevan en la boca como si no fuera con ellos.
  A los de izquierdas recordarles lo de Lister, que mandó fusilar a montones porque no quería prisioneros para no alimentarles.
  A los de la CNT volverles a recordar lo de las checas (forma parte de la recuperación de la memoria histórica).
  Volver a airears las miserias de Mao y sus purgas. O el mismo Pol Pot y su comunismo campesino; o el Stalin que mandó a 10 millones a Siberia...O Inglaterra cuando se quería pulir el movimiento independentista de la India, o mismamente la Francia de las torturas de Argel.

  Son menos o más faixistas que Paco, Mussolini, o Hitler???

  El Fascismo es UNA ACTITUD. Simple y llanamente una actitud. Una manera de pensar que se utiliza en política para arremeter contra quien va en sentido contrario a tu manera de pensar. No hay más.

  Cuando tomamos de base Rebelión en la gGranja, nos olvidamos de que Orwell militó en el POUM (En la Navidad de 1936, George Orwell fue a visitar a su amigo Henry Miller a París con una idea muy clara: «Voy a matar fascistas porque alguien debe hacerlo».

  ¿Nos olvidamos qué es lo que era el POUM y a quién obedecían sus afiliados ?
  Lo voy a recordar, porque lo bueno de las bibliotecas es que está todo escrito:

  La relación de Mercader (el asesino de Trosky) con el régimen estalinista le venía a través de su madre, la cubana Caridad del Río, que había sido una agente de NKVD –los servicios secretos soviéticos– en Barcelona durante los años 30 del siglo pasado. Al estallido de la Guerra Civil española, Mercader, que ya tenía 23 años, se incorpora al aparato estalinista. Se afilia al POUM (Partido Obrero de Unificación Marxista) con la misión de informar a Moscú sobre las actividades de los dirigentes obreristas contrarios a los intereses soviéticos. Aquellos años serían su particular escuela de iniciación hacia el mundo del espionaje.
  Pues ya tenemos más detalles. Hasta el mismo escritor Orwell militó en un partido dirigido por "feixistas ".
  Como en todo, insito, no es más que una actitud.
  Salut

  ResponElimina
 2. El problema rau en que el feixisme és una actitud a l'alça arreu del món.

  ResponElimina
 3. Por supuesto, Francesc, por supuesto. No lo niego, pero lo que quiero hacer constar (con tu permiso) es que el faixisme no es una ideologia que pertenece a un movimiento específico, y en este caso las derechas. Es una actitud de un grupo de gente en contra otra manera de pensar diferente y que ese comportamiento lo denominamos por su forma de actuar, feixiste.
  Un abrazote

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada