EL XANTATGE DE LES PROMESES

Ben  mirat, el fet de fer una promesa, com pujar a Montserrat si guanya el Barça, tot i complir-la, no deixa de ser una mena d'extorsió a Déu, de xantatge, és a dir, si fas que guanyi el Barça faré no se qué, una espècie d'intercanvi de favors, i el mateix pasa quan la gent resa (ora et labora) és demanar un favor, una concessió com la del 3%, però més subtil, tot i que no menys interessada.
Quan era petit i anava a catecisme per fer la primera comunió, la meva iaia Pilar sempre em deia que cada dia s'havia de fer com a mínim una bona obra, en el sentit d'ajudar a una persona gran, portar-se be i coses per l'estil. Que si ho feia em guanyaria una estampeta que després de resar tres vegades una oració la Mare de déu, em permetia salvar una ànima del purgatori. Em vantava aleshores d'haver-ne salvat moltes d'ànimes (innocent de mi) i a fe de Déu que és cert. Y, aquesta història que pot sonar a cursi o a pàgines viscudes té un rerefons que va més enllà, la iaia a la seva manera (era molt de misa) em va ensenyar a ajudar als demés, a ser respectuos, a dir bon dia o bona nit a tothom, a menjar com cal i comportar-me a la taula i a portar-me bé en general, aspectes que a dia d'avui no tan sols no s'ensenyen a la mainada, sinó que fins i tot sembla que està mal vist insinuar-ho. I no és pas que sigui religiós ni creient jo, prou ho sabeu els que sovint passeu per aquí. Deixem-ho en que sóc agnòstic, gràcies a Déu.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Bé, ara també ens prometen moltes coses els metges, els dietistes i els entrenadors esportius, sempre hi ha estampetes per col·leccionar si fas sacrificis i et fots, vaja

  ResponElimina
 2. i anar a les processons actuals pressuposa que s'aconseguirà alguna cosa per als qui pateixen

  ResponElimina
  Respostes
  1. les processons actuals, dites manis solidaries tranquil·litzen consciencies a canvi de poc esforç, a banda de que no serveixen per a res. Les he abandonat fa temps.

   Elimina
 3. Metges i dietistes, a l'infern de dos en dos com els advocats i els procuradors, sobre tot el dietistes que la majoria no en tenen ni idea i van a pinyó fixe amb una serie de estereotips establerts

  ResponElimina
 4. Las promesas siempre se han de hacer con los dedos cruzados ¡

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada